Zahraničních turistů do Olomouce od ledna do června přijelo 24.342, tuzemských hostů bylo 29.054. Nejvíc cizinců přijelo do města z Ruska (3694), Německa (3113), Slovenska (2850), Polska (1975) a Rakouska (1569). Stále více navštěvují Olomouc i turisté z Velké Británie, což podle Vykydalové zřejmě souvisí s uvedením města jako skrytého pokladu a nejkrásnějšího města ČR v průvodci Lonely Planet.

"Pokud jde o turisty z České republiky, i zde jsme zaznamenali nárůst jak v počtu ubytovaných hostů, tak i přenocování," doplnila Vykydalová.

V loňském prvním pololetí se v Olomouci ubytovalo 22.243 Čechů, zatímco v letošním jich bylo 29.054. Přenocování českých návštěvníků v pololetí vzrostlo z loňských 39.047 na 46.653 strávených nocí. Do Olomouce se podle ubytovatelů vydávají jak české rodiny, tak i organizované zájezdy. Především o prázdninách pak lze ve městě potkávat i zájezdy dětí z různých táborů.

Olomouc, která se pyšní druhou největší památkovou rezervací v Česku, patří mezi nejvýznamnější turistické cíle Olomouckého kraje. Město ve spolupráci s hoteliéry pravidelně připravuje pro návštěvníky nové atrakce. Letos v létě se tak lidé mohli v Olomouci projet na koloběžkách, vyzkoušet novou lezeckou stěnu nebo si vychutnat plavbu motorovým člunem. Radnice láká do města turisty i prostřednictvím barokních slavností, prohlídek kostelů, kulturních akcí i výhodných nabídek ubytování a služeb.

Počet tuzemských i zahraničních turistů v Olomouci se zvýšil už loni. Zatímco v roce 2012 ji navštívilo 95.368 turistů, tak loni jejich počet vzrostl o devět procent na 104.102. Více než polovina z nich byla ze zahraničí.

beh ktp