Plavidlo opustilo Japonsko 8. srpna, jeho úkolem bylo zkoumat velryby v Ochotském moři. Ruské úřady tvrdí, že je Tokio neinformovalo o změně plánované trasy lodi. Ta měla původně procházet pouze výlučnou ekonomickou zónou. Podle Moskvy loď narušila teritoriální vody. Ty leží 12 námořních mil od základní čáry odlivu a jsou pod plnou svrchovaností pobřežního státu.

Ruské úřady vyslýchají kapitána a posádku lodi, která již týden kotví v ruském přístavu. Nikdo nebyl oficiálně zadržen. Kapitán prý odmítá přiznat, že se plavidlo dostalo do teritoriálních vod Ruska.

Moskva a Tokio spolu dosud neuzavřely mírovou smlouvu. Jejich vztahy zatěžuje zejména spor o Kurilské ostrovy. Minulý týden Japonsko ostře protestovalo proti cvičení ruské armády u těchto sporných tichomořských ostrovů. Kurily jsou od konce 2. světové války pod ruskou správou, stále si je však nárokuje i Japonsko.

Ruské manévry na ostrovech se konaly jen několik dní poté, co se Japonsko připojilo k protiruským sankcím, které mají Moskvu přimět ke změně politiky vůči Ukrajině.