Zástupce místní administrativy nevyloučil, že část pomoci bude přepravena do oblasti samozvané Doněcké lidové republiky. O rozdělování dodávky prý rozhoduje speciální výbor, který vyhodnocuje, kam je potřeba pomoc prioritně poslat.

Ruská kolona, čítající podle různých zdrojů 262 až 280 nákladních vozů s téměř 2000 tun humanitární pomoci, vjela dnes na Ukrajinu poté, co Moskva ohlásila, že už nehodlá tolerovat údajné ukrajinské zdržování. Kyjev vzápětí obvinil Rusko z porušení mezinárodního práva i z "přímé invaze".

Nákladní vozy nedoprovázejí představitelé Červeného kříže, jak bylo původně domluveno. Podle posledních informací agentury Interfax vyrazilo na Ukrajinu 280 vozů, ukrajinští celníci hovoří o 262 kamionech, z nichž prý stihli odbavit jen 34 vozů.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil vjezd ruského konvoje do země bez celní kontroly a bez doprovodu Červeného kříže za "do nebe volající porušení mezinárodního práva". Slíbil však, že Kyjev udělá vše možné, aby situace neměla vážné následky.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle ITAR-TASS oznámil, že o situaci jednali šéfové prezidentských kanceláří obou zemí a vyslovili se pro co nejrychlejší doručení humanitární pomoci, aby se zabránilo incidentům.

V oblasti bojů na východě Ukrajiny na humanitární pomoc čekají desetitisíce lidí. Ruská pomoc je určena především obyvatelům bašty separatistů Luhansku a jeho okolí, kde ukrajinská armáda stále svádí prudké boje se vzbouřenci. Město je 20 dní v obležení a mimo jiné se potýká s přerušením dodávek vody a elektřiny.