Podle západních diplomatů jsou náznaky, že by takovou rezoluci přivítali Palestinci i Izrael. Rezoluce by údajně vyzývala k otevření hraničních přechodů v Gaze a k předání kontroly nad pásmem palestinským správním úřadům. Pásmo Gazy nyní ovládá hnutí Hamas.

Rezoluce by rovněž obsahovala bezpečnostní záruky pro Izrael a měla by zabránit dalšímu vyzbrojování Hamasu a budování podzemních tunelů. Součástí diskutovaného dokumentu by byl i návrh Evropské unie na převzetí správy hraničních přechodů v Gaze.

Mezinárodní monitorovací mise by byla společným projektem OSN a EU, napsala agentura AP. Diskuse o návrhu rezoluce jsou ale v počátečních fázích a časový plán jejího schválení neexistuje.

Někteří diplomaté se obávají, že rezoluce by mohla ohrozit snahu o obnovení rozhovorů o příměří, které zprostředkuje Egypt. Vlastní návrh rezoluce na příměří v konfliktu mezi Hamasem a Izraelem navíc předložilo Jordánsko.

Právě podporu Jordánska pro návrhy USA a evropských států někteří diplomaté považují za klíčovou. Upozorňují přitom, že jordánský návrh rezoluce neobsahuje bezpečnostní záruky pro Izrael. "Všichni vědí, že je to ve skutečnosti návrh Palestinců," uvedl nejmenovaný diplomat.