Od 8. srpna, kdy se Spojené státy poprvé zapojily do pomoci kurdským jednotkám, podniklo americké letectvo na severu Iráku celkem 90 náletů.

Jak poznamenala BBC, Američané pokračují v náletech i poté, co jim islamisté pohrozili, že zabijí i dalšího amerického rukojmího, novináře Stevena Sotloffa. Jeho osud prý bude záležet na tom, jaký bude další krok prezidenta Baracka Obamy, uvedli islamisté. Na videozáznamu, který zveřejnili v úterý, je vidět "poprava" jiného amerického novináře Jamese Foleyho.

Videozáznam pobouřil a vyděsil celý svět. Mnozí Iráčané se v této souvislosti ptají, proč Američané proti islamistům nezasáhli již dříve a jim se tak podařilo dobýt obrovské území. "USA měly zasáhnout proti Islámskému státu už v době, když se poprvé objevili v Sýrii. Proč na ně neudeřili, když poprvé vstoupili do Mosulu a dalších měst?" citovala agentura Reuters pětapadesátiletého iráckého učitele Karíma Džamála. O dvacet let mladší doktor Alí Muhammad Saíd zase volá po větším zapojení západních zemí. "Letecké údery nestačí. Na tyto zločince jsou potřeba pozemní jednotky, které je zabijí a dostanou je odsud," dodal Saíd. Jak prezident Obama, tak i britský premiér David Cameron ale zatím jakékoli zapojení pozemních jednotek odmítají.

Islámský stát se letos zmocnil rozsáhlé části Sýrie a severního Iráku, kde tato sunnitská organizace vyhlásila chalífát. Jejich cílem je údajně dobýt Bagdád, irácká armáda s pomocí kurdských bojovníků a nyní i USA se jim v tom snaží zabránit.