Konflikt na východě Ukrajiny si už vyžádal více než 2000 životů a přes 340.000 lidí vyhnal z domovů.

Armádní mluvčí řekl, že vládní síly stále bojují se separatisty v Ilovajksu a jeho okolí. Samotné město ležící asi 50 kilometrů východně od Doněcka však prý kontroluje vláda.

Z těžkých děl dnes ukrajinská armáda znovu ostřelovala také pozice separatistů v Doněcku. Granáty zasáhly podle místní radnice ovládané vzbouřenci také obytné domy a vlastivědné muzeum, kde poničil několik výstavních síní. Informace o případných obětech zatím nejsou k dispozici. Separatisté podle agentury DPA střelbu opětovali palbou z minometů a kulometů.

V Makijivce nedaleko Doněcka granáty zasáhly věznici. Zabily čtyři vězně a dalších osm zranily. Z ostřelování se navzájem obviňují vzbouřenci a ukrajinská armáda.

Prudké boje pokračují také v baště separatistů Luhansku, který je už 19 dní v obležení a kde váznou dodávky vody a elektřiny.

V bojové zóně mezitím desetitisíce lidí stále čeká na humanitární pomoc. Kyjev oznámil, že na západní Ukrajinu dorazila humanitární pomoc z Polska. Oblečení, topná tělesa i školní potřeby byly rozděleny mezi uprchlíky z východu země a z anektovaného Krymu. Velký ruský humanitární konvoj na rusko-ukrajinských hranicích prý zatím stále čeká na vpuštění na Ukrajinu.