Exilové vedení Hamasu sídlí od roku 2012 v Kataru a Dauhá se stalo hlavním finančníkem Pásma Gazy.

Byl to zřejmě Katar, kdo zmařil dohodu o trvalejším příměří. Naznačil to člen palestinské strany Fatah, podle něhož se minulý týden v Káhiře zdálo, že je dohoda na dosah. Když se ale delegace Hamasu vrátila po konzultacích v Kataru, stanovila nové podmínky a rozhovory pak začal komplikovat rovněž Izrael.

Podle tohoto palestinského zdroje nemá Katar zájem o úspěch jednání v Egyptě. Je spojencem tamního Muslimského bratrstva a jeho hlavním cílem je co nejvíce poškodit současnou egyptskou vládu, která Muslimské bratrstvo zařadila k teroristickým organizacím.

Podle panarabského listu Al-Haját šli Katařané dokonce tak daleko, že pohrozili vyhoštěním exilového vůdce Hamasu Chálida Mišala, pokud Hamas přistoupí na egyptské návrhy příměří. Lidé z Hamasu pak začali požadovat, aby Káhira zaručila Kataru slovo v jednáních o Gaze, což Egypt odmítl, dokud se Katar oficiálně neomluví za protiegyptskou politiku.

Mluvčí Hamasu prohlásil, že je to "nesmysl" a že to není správný výklad vztahů mezi Hamasem a Katarem. Nejmenovaný představitel izraelské vlády je přesvědčen, že Katar nepřímo rozhovory zmařil. "Katar je bohužel součástí problému, patří k hlavním oporám Hamasu," sdělil.

Přitom Katar měl v minulosti nadstandardní vztahy s Izraelem a umožnil mu na svém území otevřít obchodní agenturu, což byla v arabském světě výjimka. Agentura musela z Kataru odejít v roce 2008, kdy se rozpoutal vážný konflikt v Pásmu Gazy. Někdejší šéf tohoto úřadu Eli Avidar nepochybuje o tom, že má Katar na Hamas mimořádný vliv a že Mišala nutí k tvrdosti.

"Katar je hlavním problémem... Tamní vládnoucí rodina by si měla uvědomit, že hraje nebezpečnou hru," odpověděl Avidar na dotaz AP. Katar přitom nemá potíže jen s Egyptem, ale i v sousedství. Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Bahrajn z Dauhá v březnu odvolaly své velvyslance, protože Katar podle nich přestal dodržovat bezpečnostní dohodu podporou skupin, které ohrožují regionální stabilitu.

Ačkoli katarská diplomacie trvá na tom, že nepodporuje Hamas, nýbrž občany Pásma Gazy, faktem je, že to byl emír Hamad bin Chalífa Sání, kdo jako vůbec první státník roku 2012 přijel za Hamasem do Gazy na státní návštěvu. Zahájil tam projekty za 400 milionů dolarů (více než osm miliard Kč).

Palestinci ze Západního břehu Jordánu se Kataru zastávají - podporuje prý všechny Palestince. Také Spojené státy přiznávají Kataru vliv na skupiny, s nimiž Washington jednat nemůže. Byli to Katařané, kdo pomohl letos vyjednat výměnu amerického vojáka Bowea Bergdahla za pět členů Talibanu. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová minulý týden hovořila o Kataru jako o "klíčovém partnerovi" v jednání o míru v Pásmu Gazy.