"Jsem zpět v Bagdádu," citovala Zibarího agentura Reuters. Kurdové bojkotovali práce všech ústředních institucí. Připisovali Málikímu odpovědnost za krizi s islamisty, kteří obsazují od června sever Iráku a začali ohrožovat i autonomní Kurdistán. Málikí usiloval po dubnových volbách o třetí mandát předsedy vlády, ale pod tlakem kritiky nakonec oznámil rezignaci. Sestavením vlády byl pověřen jeho stranický kolega Hajdar Abádí.

Zibarí se dnes se žádostí o pomoc v boji proti IS obrátil na celý svět. IS označil za hrozbu nejen pro irácké menšiny, ale pro celý svět.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier dnes oznámil, že Německo je připraveno dodat "co nejrychleji" zbraně Kurdům. "Chceme tím posílit jejich schopnost sebeobrany," řekl ministr na tiskové konferenci. Německo zjišťuje, co přesně Kurdové potřebují, a o dodávce rozhodne do týdne. Okamžitě prý budou zaslány helmy a ochranné vesty. "Británie, Itálie a Francie už se rozhodly zbraně poslat a my jsem připraveni učinit totéž," řekl Steinmeier.

Zbrojní dodávky pro Kurdy chystá také Česká republika. Půjde nejspíš o lehké ruční zbraně a munici a do Iráku by se mohly dostat koncem srpna.

Jeden z kurských generálů dnes sdělil francouzskému rozhlasu, že zbraně, jež Kurdové dostali z ciziny dosud, nejsou dostatečně moderní. Požádal Paříž o dodávku protitankových střel. Francie ohlásila, že se chystá svolat mezinárodní konferenci, na níž je podle ní třeba vyjednat společný postup proti IS.

K vyzbrojování Kurdů se odhodlaly jako první USA. Následovala Francie, jejíž prezident François Hollande řekl, že Paříž o konkrétních zbraních jedná s vládou v Bagdádu, protože nemá zájem o rozpad Iráku.

IS obléhá kromě jiného také město Amirlí, které leží v blízkosti Kirkúku. Žije tam asi 15.000 členů turkmenské menšiny a bojovníci skupiny Islámský stát (IS) je obklíčili před dvěma měsíci. Jeden z poslanců iráckého parlamentu řekl, že obyvatelstvo požádalo armádu o pomoc.

Vojsko prý letecky dodalo městu zbraně a další zásoby. Občané se proti IS zatím brání sami, ale mnoho dětí onemocnělo a lidé chtějí, aby proti IS zakročila armáda.