"V Luhansku je těžká technika, tanky, raketomety Grad, těžké dělostřelectvo, ale tyto zbraně nepřijely včera (v úterý) večer anebo v noci na dnešek, ale shromažďovala se tam dlouho, dokud Luhansk nebyl obklíčen. Potvrzené informace o průniku velké kolony, o níž se mluví v médiích, nemáme," řekl mluvčí rady Andrij Lysenko podle webu listu Ukrajinska pravda. Armáda podle mluvčího ovládá "značnou část Luhanska" přes odpor "čečenských žoldnéřů".

Velitel ukrajinských armádních operací v Luhanské oblasti Ihor Vorončenko dříve redakci zpravodajského serveru Cenzor řekl, že kolona zjištěná v Luhansku je ruská. Ozbrojenci jsou oprý blečeni v ruských uniformách bez hodnostního označení.

Kolona údajně pronikla z Ruska na ukrajinské území už před třemi dny. Součástí konvoje jsou tahače s raketovými systémy Grad. Vojáků, které Vorončenko označil za příslušníky ruské armády, je kolem 1200.

Nepotvrzené informace o přesunech kolony se v minulých dnech objevily na Twitteru. Spatřena byla údajně v obci Mykolajivka na východ od Luhanska směrem k ruským hranicím, a rovněž u obce Ščasťa na sever od města. Nyní se prý konvoj nachází na jedné z ulic východně od centra Luhanska.

Rusko dodávky zbraní a posil východoukrajinským povstalcům popírá. Vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko v úterý prohlásil, že těžká bojová technika, která se dostala do rukou separatistů, je bojová kořist zabavená v ukrajinských armádních skladech.

Povstalci podle agentury Interfax uvedli, že nad Luhanskem sestřelili ukrajinskou stíhačku. Letoun prý vybuchl ve vzduchu, ale pilotovi se podařilo katapultoval a nyní se po něm pátrá.

"Skutečně byl dnes během plnění bojového úkolu sestřelen letoun Su-25. Zřítil se. Osud pilota je zatím neznámý, ale doufáme, že je v pořádku," řekl mluvčí Lysenko televizi 112.

Podle mluvčího ukrajinské armády zahynulo v Doněcké oblasti při bojových operacích za posledních 24 hodin 34 civilistů a dalších 29 bylo zraněno. Celkem od března přišlo v oblasti o život 951 lidí a 1748 jich bylo zraněno, uvedl mluvčí s odvoláním na informace doněckých zdravotníků.

Velení ukrajinské Národní gardy dnes v Kyjevě oznámilo, že dobrovolnické oddíly spolu s vojáky ukrajinské armády obsadily strategicky významné město Ilovajsk, které leží asi 50 kilometrů východně od Doněcka. Povstalecká agentura Novorossija boje v Ilovajsku potvrdila, vojáci jsou ale prý jen na jižním a východním okraji města.

Podle agentury Interfax je město pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil a dobrovolnických oddílů Donbas, Dněpr a Azov. Boje o Ilovajsk trvaly několik dní, v úterý armáda oznámila, že kontroluje polovinu města. Moskevský rozhlas oznámil, že povstalci se pokoušejí dobýt ztracené pozice pomocí děl a tanků.

Vedoucí představitelé samozvané Doněcké lidové republiky dnes podle Interfaxu ohlásili příjezd předsunuté mise Mezinárodního výboru Červeného Kříže (MVČK) do Doněcka. "Ubytovali se v hotelu a dostali ochranu. Během dne budou jednat s vedením republiky," řekl Interfaxu "vicepremiér" povstalecké vlády Andrej Purgin.

Zdůraznil, že povstalecké oddíly jsou připraveny poskytnout bezpečnostní záruky pro kolonu ruských automobilů, které mají do východoukrajinského Luhanska dopravit humanitární pomoc.

O zárukách dnes v Moskvě jednal šéf evropských operací MVČK Laurent Corbaz, který minulý týden absolvoval podobná jednání v Kyjevě. Podle ruské agentury ITAR-TASS besedoval Corbaz s náměstkem ruského ministra zahraničí Sergejem Rjabkovem, podrobnosti o jednání ale agentura neoznámila.