Valící se bahno lidi překvapilo v noci a zavalilo budovy na ploše dvaceti kilometrů čtverečních. Japonská televize NHK přinesla záběry, na nichž předměstské domky obtékají proudy bahna a sutin a obyvatelé se prodírají hromadami kamení a odpadu.

Přívaly bahna ve městě na jihozápadě Japonska způsobily mimořádně prudké lijáky. Podle meteorologů napršelo za 24 hodin měsíční množství srážek a má znovu pršet.

Japonský premiér Šinzó Abe označil srážky za bezprecedentní. Jde o katastrofu velkých rozměrů, řekl šéf vlády, který kvůli pohromě přerušil dovolenou. "Dal jsem příkaz k posílení záchranných týmů, a proto bude (do terénu) vysláno několik stovek vojáků," řekl Abe. Půjde asi o 600 mužů, upřesnil ministr Keidži Furuja, který má na starost i zvládání mimořádných situací.

Mezi oběťmi je podle NHK například 77letá žena, dvouletý chlapec a jeho jedenáctiletý bratr a také jeden ze záchranářů. Ti se podle agentury AP k potřebným spouštěli po lanech z policejních vrtulníků. Mnoho obyvatel se uchýlilo na střechy domů. Ulice pokryté bahnem jsou nesjízdné.

Zasaženo bylo hned několik čtvrtí Hirošimy. Většina domů je postavena ze dřeva a za této situace je masa podmáčené půdy, která se dala do pohybu, doslova srovnala se zemí.

"Tyto sesuvy půdy se udály v několika lokalitách najednou. Jde o místa, kde bylo riziko známé. Na Hirošimu spadly v posledních dnech rekordní deště a za této situace bylo lepší se odebrat do úkrytů, ale to není vždy předvídatelné ani možné," řekl NHK expert na katastrofy.

Japonsko v posledních týdnech zasáhla vlna mimořádných bouřek. Půda byla nasáklá, a začala tak povolovat.