"Jedná se o další posun v jednání se společností EMS s tím že byl podepsán materiál, který již schválila rada hlavního města," sdělil ČTK primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

V textu dohody obě strany deklarují, že se chtějí domluvit na řešení problémů kolem opencard. Dohoda žádné ze stran ale neupírá možnost uplatňovat své nároky a nejsou v ní ani konkrétní částky, za které by Praha koupila licence ke kartám, ani za kolik by případně koupila majetková práva ke kartě opencard. Cenovou nabídku na odkup licencí má EMS Praze předložit v nejbližších dnech.

"Podpis dohody považujeme za důležitý krok. Hlavní město tím jasně vyjádřilo vůli řešit problémy s opencard zodpovědně a konstruktivně. Doufáme tedy, že dojde ke stabilizaci opencard a Praha se zařadí mezi světové metropole, které mohou být na svůj systém městských karet hrdé," uvedl pro ČTK mluvčí EMS Martin Opatrný.

Opencard stála 1,35 miliardy korun. Dosud si ji vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Vedení města a EMS vedou ohledně jejího dalšího fungování už několik týdnů ostré debaty. Praha i nadále jedná o možnosti odkupu práv. Jednání ale zatím žádný konkrétní výsledek nepřinesla.