Podle Hrojsmana dnes poprvé pracovali experti na místě pádu letadla v plném složení, dorazilo jich 101. Lokalizovali místa, kde byla nalezena další mrtvá těla. Pátrání a průzkum kritického prostoru bude podle Hrojsmana během příštích 24 hodin pokračovat.

Vicepremiér dále řekl, že oproti původním předpokladům na místo katastrofy dosud nedorazil tým nizozemských a australských policistů, kteří mají oblast střežit. Rozhodnutí o jejich odjezdu na místo katastrofy dosud nepadlo, přestože ukrajinský parlament již jejich působení schválil.

Hrojsman řekl, že zahraniční policisté nebudou ozbrojeni. Podle ukrajinsko-nizozemské smlouvy posvěcené parlamentem, z jejíhož textu v úterý citoval list Ukrajinska pravda, mají naopak policisté právo zbraně nejen nosit, ale v případě nutnosti i použít. Členů policejní mise má být maximálně 700.

V držení vzbouřenců je vagón, do něhož v prvních dnech po katastrofě povstalci uložili zavazadla a osobní věci mrtvých, prohlásil v Doněcku mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko. Vlak, v němž je vagón zapojen, se podle něj nachází na místě, které vzbouřenci kontrolují. Kyjev s nimi nyní vyjednává o převozu soupravy do Charkova nebo Kyjeva. Tam budou věci předány nizozemské straně, řekl mluvčí.

Stočlenný tým zahraničních expertů odjel na místo v 15 autech a jednom autobusu a nejprve se pustil do budování své základny v prostoru bývalé drůbežárny, uvedla agentura AP. Prioritou je sesbírat pozůstatky zemřelých, které v teplotách přesahujících 30 stupňů Celsia hnijí rozptýlené po okolních polích, napsala agentura. Pole s částmi lidských těl mají být nyní oficiálně označena jako "místo činu" a rozdělena na menší úseky, které budou systematicky prohledány. K pátrání budou využiti i cvičení psi.

Menší skupina expertů z Nizozemska a Austrálie, jejichž občané tvoří převážnou většinu z 298 mrtvých, byla u trosek letadla již ve čtvrtek. Umožnilo jim to jednodenní příměří, které ukrajinská armáda vyhlásila v oblasti. V předchozích dnech se odborníci snažili na místo dostat, ale bránily jim v tom boje mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty.

Malajsijský boeing letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se 17. července zřítil u obce Hrabove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Z údajného sestřelení stroje se navzájem obviňují ukrajinské úřady a proruští separatisté.