"Edward se stále v Rusku. Dokumenty potřebné pro udělení dočasného azylu jsme podali," řekl televizi LifeNews Snowdenův advokát Anatolij Kučerena. Američan podle něj teď může jen čekat na odpověď ruských úřadů, kterou by mohl dostat snad už dnes. Každopádně, dokud se úřady nerozhodnou - ať kladně, či zamítavě - Snowden smí zůstat v Rusku, dodal advokát.

O žádosti o prodloužení dočasného azylu rozhoduje příslušná pobočka Federální migrační služby. Pokud by ji zamítla, lze se odvolat k ústředí, anebo k soudu.

Někteří ruští experti podle serveru newsru.com předpokládají, že o prodloužení Snowdenova azylu se už dávno rozhodlo. Ale úřady ponechávají dotazy novinářů ohledně Snowdenova osudu bez vyjádření, prý jde o důvěrné informace.

Podle ruských zákonů se dočasný azyl uděluje na rok a lze jej každý rok prodlužovat o dalších 12 měsíců, pokud se nezměnily okolnosti, za nichž byl tento azyl udělen. Ruské zákony znají i pojem politický azyl, který je časově neomezen, avšak k jeho udělení je třeba svolení od samého prezidenta.

Snowden uprchl do Ruska poté, co médiím vyzradil praktiky amerických zpravodajských služeb. Spojené státy opakovaně žádaly Moskvu o jeho vydání, což Rusko odmítlo. Ve vlasti by uprchlíkovi podle agentury RIA Novosti hrozilo deset let vězení za prozrazení tajných informací.

Snowden loni v létě médiím předal dokumenty, z nichž vyplývá, že NSA a další zpravodajské služby sledovaly data o komunikaci milionů lidí v USA i ve světě. Zpravodajské služby také hromadně získávaly údaje o telefonátech či e-mailech řady politiků, mimo jiné evropských špiček včetně kancléřky Angely Merkelové. Odhalení rozpoutala sérii mezinárodních skandálů.