"Gerasimov potvrdil oddanost Ruska plnění závazků dohody o raketách středního a kratšího doletu," uvedla agentura ITAR-TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Telefonický rozhovor se podle ministerstva odehrál z americké iniciativy. Oba generálové jednali také o situaci na Ukrajině a o rozšiřování Severoatlantické aliance (NATO).

Ruský generál také označil za nepřijatelné, že ukrajinské vládní síly používají bojové letectvo, těžké dělostřelectvo a raketomety proti civilnímu obyvatelstvu.

Spojené státy obvinily Rusko z porušení dohody o jaderných raketách středního a kratšího doletu. Moskva údajně testovala řízenou střelu, kvůli čemuž americký prezident Barack Obama v pondělí vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina v osobním dopise k okamžitému dvoustrannému jednání. Hovořili o něm také ministři zahraničí obou zemí John Kerry a Sergej Lavrov.

Podle Washingtonu porušilo Rusko Smlouvu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF) z roku 1987, v níž se tehdy Spojené státy a Sovětský svaz zavázaly stáhnout všechny své rakety s doletem 500 až 5500 kilometrů z Evropy a postupně je zlikvidovat. Poslední tyto střely obě strany zničily v květnu 1991. INF byla prvním dokumentem v historii, který odstranil celou třídu jaderných zbraní. Kritizovaný blíže neupřesněný test nové ruské rakety se podle Američanů uskutečnil před několika měsíci.

Americké stížnosti se podle ITAR-TASS mohou týkat námořní rakety s plochou dráhou letu, kterou ruská armáda vyvíjí. S odvoláním na vojenské a diplomatické zdroje agentura napsala, že zbraní tohoto typu se smlouva INF netýká. Podle jiných ruských médií se stížnosti z Washingtonu mohly týkat vývoje okřídlené střely s doletem více než 2000 kilometrů pro vylepšený systém Iskander, spadající dosud do kategorie raket krátkého doletu.

Moskva odmítla americké obvinění ve středu jako neodůvodněné, k podstatě amerických výtek se ale nevyjádřila. Ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že nemálo výhrad vůči postupu USA se v souvislosti se smlouvou nahromadilo naopak v Moskvě. Washington ale prý nereaguje.

Rusku vadí výroba amerických bezpilotních letounů, které údajně spadají do kategorie raket s plochou dráhou letu odpalovaných ze země. Předmětem ruských výhrad jsou také americké cvičné terče v podobě raket středního doletu, které Pentagon používá při testech prvků protiraketové obrany. Rakety s plochou dráhou letu středního doletu prý mohou odpalovat i baterie, které podle ruského ministerstva zahraničí hodlá Washington v rámci budovaného protiraketového štítu rozmístit v Polsku a Rumunsku.