Organizace IS od června ovládá část severního Iráku a chce postoupit k Bagdádu. Dnes se snažila obsadit město Zulúija, které leží 90 kilometrů severně od metropole, armáda však její postup zastavila. Toto město se považuje za bránu k Bagdádu. Armáda do bojů nasadila také letectvo a po jejím boku bojovaly i místní kmeny. V bitvě prý padlo osm členů IS a jeden policista.

Irácká policie dnes oznámila, že šíitské milice mají vlastní seznam sunnitů, kteří mají být za svou podporu IS zajati, zabiti nebo na veřejnosti oběšeni. Reuters upozorňuje, že členové těchto milicí si počínají na frontové linii s IS stále krutěji a že tím radikalizují mnohé sunnity.

Příkladem toho, jak chtějí šíitští milicionáři naložit s údajnými teroristy, je podle Reuters osud sunnity Básima Ámira Džubúrího z Bákuby. Ten 20. července odjel jako každý den do svého obchodu s potravinami. Na cestě ho ale šíité unesli a oběsili na elektrickém stožáru na náměstí v Bákubě. Věděli o něm, že v roce těžkých bojů mezi sunnity a šíity byl před osmi lety zatčen. Američané ho tehdy podezírali z podpory irácké Al-Káidy a propustili ho až za rok. Členové šíitských milicí ho podezírali ze sympatií k IS, proto ho zabili na výstrahu ostatním. Džubúrího tělo dodnes visí na stožáru, protože příbuzní mají strach ho odtud sundat.

Organizace IS založila na severu Iráku a Sýrie chalífát, který chce spravovat podle islámského práva. I když je pokračováním někdejší irácké odnože Al-Káidy, s centrálním vedením teroristické sítě se rozchází.