Sobotka na společné tiskové konferenci s Faymannem uvedl, že nyní bude spolu se slovenským premiérem Robertem Ficem hledat společný termín, kdy by se schůzka mohla uskutečnit. Zaměřit by se podle něj měla především na regionální témata, například propojení dopravní či energetické infrastruktury, nebo na koordinaci postojů v evropským tématům.

Faymann, který by chtěl, aby trilaterální schůzky byly pravidelné, věří, že první setkání se uskuteční do jara příštího roku. Mezi témata, o kterých by měli mluvit, podle Faymanna patří i způsoby, jak znovu nastartovat hospodářský růst Evropské unie.

Oba sociálnědemokratičtí premiéře dnes také odmítli plánované plošné zpoplatnění silnic v sousedním Německu, které by se mělo dotknout hlavně cizinců. "To je něco, co v České republice nevítáme. Domníváme se, že to není dobrý nápad, že by to znamenalo určitou diskriminaci pro české řidiče," uvedl Sobotka.

"Není možné, aby byl členský stát (EU), který se při úvahách, jak vyřešit problémy v dopravě, rozhodne, že zavede mýto, které nebude platit pro jeho občany, ale pro sousedy," nesouhlasí s plány Německa ani Faymann. Zdůraznil, že je potřeba prověřit, zda jsou v souladu s evropským právem. Pokud se ukáže, že nikoli, je podle něj Rakousko připraveno podat proti takovému mýtu žalobu.

Sobotka a Faymann mluvili také dopravním propojení obou zemí. "Mě velmi mrzí, že s Rakouskem ještě nemáme dokončené dálniční spojení," uvedl český premiér a ujistil rakouského kolegu, že dostavba rychlostních komunikací do Rakouska patří k prioritám české vlády v oblasti dopravní infrastruktury. "Totéž platí o železničním spojení, kdy bychom rádi zkrátili čas železničního spojení mezi Prahou, Brnem a Vídní," dodal Sobotka.

Mezi tématy jednání byla i energetika, kde se Praha a Vídeň dlouhodobě rozcházejí v pohledu na jádro, které Rakušané odmítají. Sobotka konstatoval, že Česko má zájem na vytvoření regionálního trhu s plynem a na zlepšené propojení plynovodů se sousedy, včetně Rakouska. Společný postup na tomto poli Faymann přivítal, a to především kvůli současné krizi na Ukrajině, která by mohla ohrozit dodávky plynu z Ruska.

Premiéři se vyjádřili rovněž k novým ekonomickým sankcím EU vůči Rusku kvůli jeho postupu na Ukrajině. Sobotka zopakoval, že Česko při jejich dojednávání usilovalo o to, aby tato opatření měla co nejmenší dopad na českou i evropskou ekonomiku. "Sankce samy o sobě ale žádný mír nepřinesou," zdůraznil Faymann, podle něhož mnohem důležitější jsou snahy o jednání se všemi stranami konfliktu.