V připravovaných standardech je například to, že dítě musí vědět, jak o něj bude v zařízení pečováno, kdo se o něj bude starat a co se od něj očekává, uvedlo dnes ministerstvo. Příslušní pracovníci by navíc chovancům měli poskytnout individuální podporu pro jejich komplexní rozvoj.

Po otestování by měly standardy kvality péče získat závazný charakter, protože by měly být ještě do konce roku zakotveny v příslušné vyhlášce. "Cílem standardů kvality je monitorovat, nastavit a zvyšovat kvalitu péče o děti v institucionálních zařízeních tak, aby nebyla jediným zdrojem posuzování pouze předložená dokumentace," uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Koncepce vypracovaná na období 2014 až 2020 zahrnuje vedle nových zásad péče o samotné chovance další změny ve výchovných ústavech zřizovaných ministerstvem školství. Měla by být rovněž posílena ambulantní péče a ústavy by měly více spolupracovat s orgány sociálně-právní ochrany dětí při snaze o jejich návrat do rodin.

V budoucnu se počítá s transformací těchto zařízení. Prvním krokem bude vznik databáze s informacemi o druhu poskytovaných služeb, kapacitě a obsazenosti, která bude přístupná všem zainteresovaným orgánům.

Když v březnu jeden z chovanců ústavu v Králíkách zabodl vychovateli šroubovák do krku, začal se ministr Chládek situací v těchto zařízeních intenzivně zabývat. Poukázal na to, že k útokům na vychovatele dochází opakovaně. Chtěl by tak pro ně stejně jako pro učitele institut chráněné osoby, aby pachatelům za napadení hrozily tvrdší tresty.

Po návštěvě několika těchto zařízení a dubnovém jednání s jejich řediteli ministr poukázal i na chatrný stav budov, kde ústavy sídlí, a jejich špatné materiální vybavení. Navíc je podle něj nedostatek vychovatelů, na nočních službách bývají pouze dva na 17 až 24 chovanců.