"Pozorovatelé OBSE poprvé po téměř týdnu dosáhli místa havárie letu MH17, v doprovodu nizozemských a australských expertů. Použili novou přístupovou cestu," sdělila OBSE na svém účtu na Twitteru.

Zahraniční experti se v minulých dnech neúspěšně snažili dostat k troskám malajsijského boeingu, který se před dvěma týdny zřítil na východě Ukrajiny. Bránily jim v tom pokračující boje mezi vládními jednotkami a proruskými rebely. Dnes ale ukrajinská armáda vyhlásila v oblasti příměří.

"Dnes bude platit příměří na žádost generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby byla umožněna práce expertů v oblasti zřícení letadla," prohlásil armádní mluvčí Oleksij Dmytraškovskyj. "Vrchní velení protiteroristických operací rozhodlo vyhlásit den klidu zbraní a zastavení bojů," dodal.

Počet členů nizozemské a australské ozbrojené mise, která bude mít povoleno vydat se na místo havárie, může dosáhnout 950, citovala agentura AFP předsedu ukrajinského zákonodárného sboru Oleksandra Turčynova. "Nizozemský tým složený z vojenského a nevojenského personálu může mít 700 členů. Austrálie má právo vyslat až 250 policistů, vojáků a civilistů," uvádí se podle AFP v textu ukrajinského parlamentu.

Ruský úřad civilního letectví sdělil, že k prozkoumání trosek letadla se mají dnes v úmyslu vydat také ruští experti. "Zástupci Ruska se rovněž pokusí dospět k místu pádu boeingu 777 a spolu se specialisty z mezinárodního vyšetřovacího výboru prozkoumat části letadla," citovala agentura Reuters z prohlášení úřadu.

Malajsijský boeing letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se 17. července zřítil u obce Hrabove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Všech 298 lidí na palubě zahynulo. Z údajného sestřelení stroje se navzájem obviňují ukrajinské úřady a proruští separatisté.