"Počet operačních útvarů, speciálních jednotek, jednotek protivzdušné obrany, dělostřeleckých jednotek, všechno se to zvyšuje," řekl podle agentury AFP americký generál na závěr své návštěvy u mírové mise v Kosovu.

V zóně ruského území u hranic Ukrajiny se hromadí "všechny druhy zbraní", včetně pěchotních, včetně obrněných vozidel, konstatoval rovněž Breedlove.

"Pozorujeme přesun složek z centrálního vojenského okruhu Ruska do oblasti Rostova, kde se přeskupují, shromažďují, cvičí a přemísťují k hranicím a následně je vidět z Ukrajiny, jak se rozmisťují," dodal podle AFP.

Spojené státy a Evropská unie v úterý oznámily zpřísnění sankcí postihujících ruskou ekonomiku s cílem přimět prezidenta Vladimira Putina, aby přestal podporovat proruské separatisty na východě Ukrajiny. Kyjev a Západ Moskvu obviňují, že tamním povstalcům dodává kromě dalších bojovníků i čím dál tím účinnější zbraně. Údajně k nim patří i rakety země-vzduch Buk, z nichž jedna mohla 17. července sestřelit malajsijské letadlo s 289 lidmi na palubě.