Jednotlivé členské země dostaly čas do čtvrtečních 12:00 SELČ, aby se k sankcím vyjádřily, potvrdil pro ČTK nejmenovaný diplomatický zdroj. Poté budou zveřejněny v úředním věstníku EU, a tak vstoupí v platnost. Tehdy by měla být zveřejněna i jména osmi osob a tří společností, které Evropská unie přidala na svůj sankční seznam.

Do seznamu, v němž je zatím zařazeno 87 lidí a 20 ruských firem, mají být podle agentury AFP nově přidáni nejméně čtyři ruští oligarchové blízcí ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, kteří těží z anexe ukrajinského Krymu nebo podněcují destabilizaci východu Ukrajiny.

Nové sankce se mají týkat přístupu na finanční trhy, obchodu se zbraněmi a dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl. Zasáhnout mají i obchod se zbožím dvojího určení pro civilní i vojenský sektor. Přijatá opatření se týkají pouze nových kontraktů, nikoliv již uzavřených smluv. Nepoznamenají tedy například francouzský prodej výsadkových lodí Mistral Rusku.

Jak uvedla ve svém dnešním prohlášení česká vláda, nové sankce vycházejí z opatření doporučených v závěrech mimořádné červencové vrcholné schůzky EU v Bruselu. O rozsahu a podobě sankcí se následně intenzivně jednalo na unijní půdě. "Česká vláda během vyjednávání úspěšně prosazovala, aby sankce nedopadly na obchod s civilním zbožím a týkaly se pouze vojenských dodávek. Vzhledem k tomu, že Česká republika se ve vztahu s Ruskem soustředí primárně na civilní dodávky, nově dohodnuté sankce nebudou mít žádný zásadní vliv na českou ekonomiku," uvádí se v prohlášení českého kabinetu.

Omezení mají platit prozatím rok, do tří měsíců je Evropská unie zhodnotí, především ale s ohledem na kvalitu a přesnost jejich právního podložení.