Bomby byly umístěny ve dvou tunelech vedoucích pod historickými částmi města nedaleko staré policejní stanice, uvedla organizace. Podle ní za útokem velmi pravděpodobně stojí islamisté bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada. Syrská státní agentura o incidentu neinformovala.

Severní provincie Halab a její stejnojmenné středisko bývaly ekonomickým centrem Sýrie. Od roku 2012 je to ale dějiště vleklých bojů, v nichž se vojáci snaží osvobodit oblasti ovládané povstalci a dalšími opozičními skupinami bojujícími proti Asadovu režimu.

Nevládní organizace Human Rights Watch (HRW) ve své dnešní zprávě potvrdila, že syrská armáda i nadále v oblasti používá proti civilistům barelové bomby, tedy sudy naplněné střepy a explozivním materiálem. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN z letošního února přitom nařizuje oběma stranám syrského konfliktu, aby tyto zbraně v obydlených oblastech přestaly používat. O situaci v Sýrii v souvislosti s touto rezolucí má dnes již popáté diskutovat Rada bezpečnosti.

Jak HRW ve své zprávě informuje, od února došlo k více než 650 náletům na čtvrti města Halab, které jsou pod kontrolou povstalců. Organizace ale také upozornila, že na útocích proti civilistům se podílejí rovněž opoziční bojovníci. Barelové bomby, které jsou shazovány z vrtulníků, podle aktivistů jen letos v Halabu zabily přes 2000 lidí.

Syrská občanská válka trvá už přes tři roky a o život při ní dosud přišlo více než 170.000 lidí. Vládní jednotky a jejich stoupenci, například libanonské šíitské hnutí Hizballáh, nyní kontrolují většinu Damašku spolu s hlavní dálnicí vedoucí přes město Homs až k pobřeží Středozemního moře. Povstalečtí bojovníci, včetně islamistů z hnutí Islámský stát, mají pod kontrolou pouštní oblasti na severu a východě země.