Rusko podle šéfa americké diplomacie dál dodává ukrajinským vzbouřencům zbraně a ostřeluje z děl ukrajinské území. Podle Kerryho neexistuje ani náznak toho, že by se Moskva zasazovala o ukončení násilností a krveprolití.

"Spojené státy připravují další sankce. Putin má příležitost vyvinout na separatisty tlak," prohlásil Kerry. Oznámil zároveň, že se brzy vypraví do Kyjeva k jednání s ukrajinským vedením.

Mluvčí Bílého domu dnes na tiskové konferenci ve Washingtonu nevyloučil, že nový balík protiruských sankcí mohou Spojené státy vyhlásit už během dneška. "Může se to stát už dnes," řekl novinářům mluvčí Josh Earnest. O povaze sankcí ani jejich obsahu žádné podrobnosti neuvedl. Přivítal zároveň sankce, které v nejbližší době hodlá zavést proti Rusku Evropská unie.

O zesíleném tlaku Západu na Rusko dnes telefonicky hovořil americký ministr financí Jack Lew s partnery ze šesti států. Jeho rozhovor s ministry financí Německa, Nizozemska, Austrálie, Kanady, Británie a Singapuru byl podle Washingtonu zaměřen na "pokračující koordinovanou reakci světového společenství na destabilizační akce Ruska a na potřebu nátlaku na Moskvu, aby k řešení problémů zvolila diplomatickou cestu".

Spojené státy se 16. července rozhodly zavést proti Rusku zatím nejtvrdší hospodářské sankce. Na sankčním seznamu americké vlády se objevila řada klíčových ruských firem, například ropný monopol Rosněfť, banky Gazprombank a Vněšekonombank, finanční a investiční společnost Novatek a řada ruských zbrojovek, včetně firmy Kalašnikov, obří uralské zbrojovky Uralvagonzavod a výrobce vojenské raketové a radiolokační techniky Almaz-Antej.