"Musím vám říci jedno: jsme zděšeni některými zprávami v izraelském tisku které zavádějícím způsobem popisují jeho snahy z minulého týdne o dosažení příměří," uvedla poradkyně amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Susan Riceová na konferenci pro zástupce židovské komunity v USA. "Realita je taková, že John Kerry jako zástupce Spojených států s Izraelem neustále spolupracuje," dodala.

Americký ministr zahraničí přišel minulý týden po několikadenních jednáních na Blízkém východě s návrhem na sedmidenní humanitární příměří. Izrael ho ale odmítl. Tvrdil také, že se Kerry při jeho sepisování nechal ovlivnit spojenci Hamasu Tureckem a Katarem, a tak příměří vychází vstříc spíše palestinským požadavkům, nežli izraelským.

I americké ministerstvo zahraničí toto tvrzení odmítá. "Takto se k sobě partneři a spojenci nechovají," uvedla na adresu Izraele mluvčí ministerstva Jen Psakiová. Samotný Kerry se o kritice jen zmínil, ale nijak ji nerozvinul. "Neděláme žádnou chybu. Když lidé v Izraeli utíkají do protiraketových krytů, když jsou nevinní izraelští a palestinští mladíci unášeni a vražděni, když stovky nevinných civilistů přicházejí o život, nebudeme se omlouvat za naše zapojení do řešení situace," prohlásil.

Izraelští komentátoři kritizují Kerryho zejména za to, že do vyjednávání o příměří zapojil i Katar a Turecko, které jsou velkými spojenci palestinského hnutí Hamas. Prý také do svých návrhů během vyjednávání vůbec nezačlenil některé izraelské požadavky, jako je například demilitarizace Pásma Gazy. Ve snaze dosáhnout o víkendu příměří "americký ministr zahraničí John Kerry všechno zničil," napsal komentátor Ari Šavit v pondělním vydání liberálního deníku Haarec. "Vysocí izraelští představitelé v Jeruzalémě popsali návrh, který Kerry předložil, jako strategický teroristický útok," dodal ve svém sloupku novinář.

Izraelský velvyslanec v USA Ron Dermer se snažil od těchto postojů distancovat. "Kritika ministra Kerryho kvůli jeho snahám o dosažení udržitelného příměří není opodstatněná," řekl AP. Mezi USA a Izraelem podle něj existuje shoda, pokud jde o podmínky pro dosažení příměří a židovský stát se těší "na další blízkou spolupráci se Spojenými státy vedoucí k dosažení řešení problémů v Gaze," dodal.

Americká administrativa neustále dává najevo, že podporuje právo Izraele bránit se útokům Hamasu. Někteří američtí představitelé ale již začínají být nervózní a objevuje si i kritika kvůli velkému množství civilních obětí při izraelských náletech. I Bílý dům ve svém nedávném prohlášení o telefonátu prezidenta Baracka Obamy s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem uvedl, že USA mají "vážné a narůstající obavy" nad zhoršením humanitární situace v Gaze.