Izraelská armáda zahájila po krátkém klidu zbraní v pondělí odpoledne další část pozemní a letecké operace v Pásmu. Počet mrtvých Palestinců tak už přesáhl 1200, zatímco na izraelské straně zemřelo 53 vojáků a tři civilisté, jedním z nich byl thajský dělník. Více než 182.000 Palestinců (zhruba desetina místní populace) muselo kvůli bojům opustit své domovy a schovává se v 82 úkrytech, které provozuje OSN.

V minulých dnech vzbudil velkou kritiku izraelský zásah dvora jednoho z objektů OSN, při němž zemřelo přes deset Palestinců. Izraelci tvrdili, že útočí výhradně na objekty, v nichž operuje Hamas.

Dnes OSN informovala o nálezu skrýše zbraní pod jednou školou, kterou spravují Spojené národy. OSN obvinila Hamas z porušení neutrality svých objektů. Ve škole se nyní nevyučuje, ale skrýš nebylo možné vyklidit, protože v blízkosti se bojuje.

Podle úřadů v Gaze byl terčem jednoho útoku rovněž dům jednoho z vůdců Hamasu Ismáíla Haníji. Jeho syn pak na svém facebookovém profilu uvedl, že dům byl v době náletu prázdný. Při dalších útocích byly prý zasaženy čtyři mešity využívané jako sklady zbraní, jeden tunel a odpalovací zařízení pro rakety. Podle Palestinců se staly terčem i továrny, vládní budovy, mateřská škola a dvě školy. Odpoledne padlo 13 lidí v uprchlickém táboře Džabálija. Izraelci sice tamní lidi vyzvali, aby odešli, ale mnozí uvedli, že nemají kam jít.

Hamas odpoledne popřel informaci, že přistoupil na čtyřiadvacetihodinové humanitární příměří po vyjednávání s Organizací pro osvobození Palestiny (OOP). Vysoký představitel OOP, jejímž členem Hamas není, tvrdil, že je Hamas připraven zastavit boje na 24 hodin, mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí ale krátce nato řekl, že to není pravda. Podle izraelských sdělovacích prostředků odjeli zástupci Hamasu a dalších radikálních skupin vyjednávat o příměří do Egypta. Káhira před dvěma týdny navrhla plán na ukončení bojů, v němž ale podle Hamasu nebylo zrušení blokády Pásma.

Izraelci dnes podle svědků zaútočili i na jedinou elektrárnu v Pásmu Gazy, a místní obyvatelé se tak ocitli zcela bez elektřiny. Před útokem měli elektrický proud jen asi tři hodiny denně, poznamenala agentura AP.

Zničením všech tunelů, z nichž radikálové z Hamasu podnikají útoky na území židovského státu, podmínil v pondělí premiér Benjamin Netanjahu konec operace v Pásmu. Ta podle něj může být ještě velmi dlouhá a náročná.

Izraelská armáda zahájila operaci Protective Edge (Ochranné ostří) namířenou proti Hamasu 8. července. Dnes tedy probíhá již dvaadvacátým dnem. Právě 22 dní trvala předchozí izraelská operace v Pásmu Gazy s názvem Cast Lead (Lité olovo) na přelomu roku 2008 a 2009. Tehdy přišlo o život na 1400 Palestinců, tři izraelští civilisté a deset vojáků. Konflikt skončil 18. ledna 2009 příměřím.