Obama během telefonátu s předsedou izraelské vlády vybídl k trvalému ukončení násilností na základě dohody o příměří z roku 2012, uvedl Bílý dům. Americký prezident přitom zdůraznil, že jakékoli trvalé řešení izraelsko-palestinského konfliktu musí nakonec spočívat v "odzbrojení teroristických skupin" a demilitarizaci Gazy.

Obama mimo to vyjádřil hluboké a rostoucí znepokojení Spojených států ohledně rostoucího počtu palestinských civilních obětí a izraelských ztrát na životech a ohledně zhoršení humanitární situace v Gaze. Zároveň ale tvrdě odsoudil útoky na Izrael, které provádí Hamas pomocí tunelů a raket, a zdůraznil právo Izraele na sebeobranu. Kromě toho vyjádřil podporu Spojených států egyptské iniciativě, citovala z prohlášení Bílého domu agentury AFP.

Izraelská armáda dnes ukončila humanitární příměří, o němž rozhodla v sobotu jednostranně a které mělo platit do dnešní půlnoci místního času (23:00 SELČ). Ohlásila, že vzhledem k pokračujícím raketovým útokům palestinského Hamasu na Izrael obnovuje vojenské operace v Pásmu Gazy. Hamas o pár hodin později navrhl vlastní příměří, které mělo začít platit dnes ve 13:00 SELČ a trvat 24 hodin. Netanjahu ale návrh odmítl, stejně jako návrh na sedmidenní příměří navržené ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym. Pro Izrael jsou prý přijatelné jedině návrhy Egypta.

Obama dnes podle AFP také zdůraznil nutnost zajistit bezpečnost Izraele, ochranu civilistů, nutnost reagovat na humanitární krizi v Gaze a prosadit trvalý klid zbraní, který Palestincům v Pásmu umožní žít normální život.

Izraelská ofenziva v Gaze si za 20 dní podle palestinských činitelů vyžádala přes 1000 mrtvých na palestinské straně, většinou civilistů. Izrael má přes čtyři desítky obětí, většinou vojáků.