První odmítnutí delšího klidu zbraní podle agentur AP a Reuters oznámili mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí a ozbrojené křídlo tohoto hnutí. Izraelská armáda uvedla, že po zamítnutí prodlouženého příměří bylo na Izrael z Gazy vypáleno několik raket. Obyvatele oblastí, kde se odehrály těžké boje, armáda varovala, aby se do míst nevraceli.

"Kabinet na žádost Spojených národů schválil humanitární příměří do zítřka (neděle) 24:00 (místního času). Izraelské ozbrojené síly budou jednat proti jakémukoli porušení příměří," citovala agentura z prohlášení bezpečnostního kabinetu.

Podle agentury AFP následně nejmenovaný mluvčí Hamasu odmítl i čtyřiadvacetihodinové prodloužení příměří.

Konflikt trvá od 8. července. Na palestinské straně ho podle samotných Palestinců nepřežilo přes 1000 lidí, z nichž většina jsou civilisté. Na izraelské straně si střet vyžádal více než 40 obětí. Humanitární příměří je určeno k vyhledání a pomoci raněným a doplnění zásob v Pásmu.

O izraelském souhlasu s čtyřhodinovým prodloužením klidu zbraní večer informoval ministr mezinárodních vztahů Juval Steinic. Hamas ale uvedl, že návrh prodlouženého klidu zbraní odmítá. Zároveň se podle agentury AFP přihlásil k vypálení sedmi raket na Izrael. Ozbrojené křídlo Hamasu přitom uvedlo, že radikálové ostřelování z Gazy obnovili zhruba dvě hodiny po vypršení původního příměří. Dvě ze střel prý byly vypáleny na Tel Aviv.

Prodloužit klid zbraní v Gaze o obnovitelných 24 hodin dříve během dne na jednání v Paříži navrhli světoví diplomaté. Schůzce byl přítomen šéf domácí diplomacie Laurent Fabius, jeho americký protějšek John Kerry a dále šéfové diplomacií Německa Frank-Walter Steinmeier a Británie Philip Hammond. Pozváni byli i zástupci Itálie, Kataru, Turecka a Evropské unie. Bojující strany, tedy Izrael a Hamas, přímo zastoupeny nebyly, za Hamas jednaly Katar a Turecko.

Fabius po skončení rozhovorů řekl, že se všichni účastníci shodli na tom, že by humanitární příměří mělo být prodlouženo o dalších 24 hodin, přičemž taková příměří by byla obnovitelná. "Byla to kvalitní schůzka, podařilo se na ní sjednotit názor na mezinárodní akci ve prospěch příměří v Gaze. Všichni vyzýváme obě strany, aby prodloužily humanitární příměří, které je v platnosti nyní. Všichni také chceme, aby bylo co nejrychleji dohodnuto trvalé příměří, jež bude odpovídat také izraelským bezpečnostním požadavkům a zároveň legitimním potřebám Palestinců," řekl Fabius.

Steinmeier po pařížském jednání řekl, že se ministři nesnažili označit toho, kdo nese za konflikt odpovědnost, ale najít "společné stanovisko k tomu, aby se zastavilo zabíjení". "Základní je, jak přesvědčit Hamas o tom, že Pásmo Gazy nemůže sloužit ke skladování zbraní," řekl ministr.

"Co se Izraele týče, není důvod bránit lidem z Gazy doplnit zásoby, pokud armáda bude moci pokračovat v hledání a ničení tunelů. Nevedeme válku s občany Gazy," citoval svůj zdroj Reuters.

Jedním z prostředníků jednání o příměří byl v minulých dnech Egypt, jehož zástupce ale v Paříži nebyl. Fabius telefonoval po jednání do Káhiry a o výsledku jednání informoval. Stejně tak dostala zprávu palestinská samospráva v Ramalláhu.

Egypt se v otázce konfliktu neshoduje s Tureckem. Káhira tento týden obvinila obě strany, že nemají skutečnou vůli boje zastavit. Předseda turecké vlády Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek Egypt obvinil, že k palestinskému problému nepřistupuje "upřímně", na což dnes Káhira reagovala předvoláním tureckého chargé d´affaires.

Kerry byl celý týden na Blízkém východě a snažil se dojednat delší příměří, avšak jeho podmínky zatím ani jedna strana nepřijala. Přistoupily pouze na dvanáctihodinovou humanitární přestávku s tím, že Izrael nepřestane hledat tunely, které radikálové z Hamasu vyhloubili pod hranicí Pásma. Zatím se jich podařilo najít přes 30.

Kerry a generální tajemník OSN Pan Ki-mun chtějí prosadit sedmidenní příměří. Hamas si klade podmínku ukončení blokády pásma, Izrael chce zase zničit všechny tunely a raketovou výzbroj Hamasu.