Mezi palestinskými mrtvými je téměř 200 dětí, uvedli palestinští činitelé. Zraněno je přes 6000 Palestinců. Na izraelské straně konflikt připravil o život čtyřicet vojáků a dva civilisty. Mezi oběťmi je i jeden Thajec. Je za dnešek bylo zraněno 138 izraelských vojáků, z nichž devět je v kritickém stavu. Z hlediska Izraele jde o nejvážnější ztráty od války s libanonským Hizballáhem v roce 2006.

Dvanáctihodinový klid zbraní přijaly v noci na dnešek palestinské radikální hnutí Hamas a Izrael. Příměří má posloužit obyvatelům pásma k tomu, aby si doplnili zásoby vody a potravin a nemocnice získaly zdravotnický materiál.

Mnoho Palestinců se vracelo z úkrytů v objektech OSN, aby se podívali na své domy. V Bajt Hanúnu na severu Pásma není podle AP kvůli troskám průjezdná silnice, tamní nemocnice je zasažena střelou, dráty elektrického vedení strhané a v troskách bylo vidět mrtvoly oslů. Na záběrech z Pásma je vidět rozsáhlé poškození domů a pátrací čety pohybující se v troskách.

V nich Palestinci během dneška nalezli těla 132 lidí, oznámila s odvoláním na záchranáře agentura AFP. Jiné palestinské zdroje hovoří o stovce nově nalezených obětí v Gaze.

Podle izraelské armády, kterou citovala AFP, byly na Izrael navzdory prodlouženému příměří vypáleny tři dělostřelecké granáty. Armádní zdroje tvrdí, že granáty byly odpáleny z Pásma Gazy na jih Izraele. Nezpůsobily prý žádné ztráty na životech ani škody na majetku. Podle AFP bylo bezprostředně poté těžké zjistit, zda šlo o izolované útoky, nebo o obnovení násilností ze strany palestinského Hamasu. Ten se podle serveru BBC k prodloužení příměří zatím nevyjádřil.

Mluvčí izraelské armády již dříve uvedl, že vojáci budou dál pátrat po tunelech používaných palestinskými ozbrojenci k pašování zbraní a vpádům do Izraele. Armáda podle něj "odpoví, pokud teroristé tohoto času zneužijí k útokům na personál izraelské armády nebo k palbě na izraelské civilisty". Civilisté z Gazy, které armáda požádala, aby opustili svá obydlí, by se v té době do nich vracet neměli, řekl mluvčí podle agentury Reuters.

Kvůli palestinským raketovým útokům na Tel Aviv a blízké letiště tento týden nelétali někteří dopravci a v cizině uvízly tisíce Izraelců. V Turecku na návrat čekalo 2500 z nich a dnes se vrátili domů. Turecko podle Reuters až dnes odvolalo zákaz letů do Tel Avivu.

Několikahodinové příměří je zatím jediným výsledkem intenzivních vyjednávání zprostředkovatelů z USA, Egypta a OSN. Na návrh sedmidenního příměří zatím žádná z obou znepřátelených stran nepřistoupila. Izrael přijal už 15. července příměří navržené Egyptem, Hamas jej ale odmítl. Izrael pak 17. července večer zahájil pozemní operaci v Pásmu Gazy.