Írán dvojí občanství neuznává. Rezaianova manželka pracovala jako dopisovatelka listu National, který sídlí ve Spojených arabských emirátech. Sálehíová nedávno požádala o povolení k trvalému pobytu v USA.

Rezaian pracuje v Íránu pro Washington Post od roku 2012 a list o jeho zadržení informoval ve čtvrtek. Spolu s manžely Íránci zadrželi také dva americké fotografy.

Esmáílí k zatčení řekl, že íránská "bezpečnost sleduje celou zemi a má kontrolu nad aktivitami nepřátel". "Nedovolíme, aby se naše země stala územím pro činnost nepřátel a jejich agentů," dodal.

Americké ministerstvo zahraničí bez dalších detailů oznámilo, že ví o zadržení tří amerických občanů v Íránu. USA a Írán přerušily diplomatické vztahy po íránské islámské revoluci v roce 1979 a dosud je neobnovily. Americké zájmy v Íránu zastupuje Švýcarsko.

BBC píše, že Írán pečlivě sleduje aktivity cizinců na svém území. Rodinu novinářů této britské stanice vyslýchaly tajné služby, založením falešného účtu na Facebooku se Írán snažil zdiskreditovat perské zaměstnance BBC v Londýně.