Pentagon naopak varoval, že se Rusko chystá v nejbližší době předat separatistům ještě těžší a účinnější raketomety, než dosud používaný systém Grad. Vzbouřence podporuje i dělostřeleckou palbou přes hranice, v jejichž blízkosti opět roste počet ruských vojáků, nyní na 12.000 až 15.000.

"Máme důkazy, že se Rusko chystá v nejbližší době předat těžší a vyspělejší raketomety. Může se tak stát kdykoliv, každou chvíli," řekl mluvčí amerického ministerstva obrany Steve Warren. "V posledních dnech ruské síly používají dělostřelectvo k palbě z Ruska na ukrajinské vojenské pozice. Nepochybně jde z vojenského hlediska o eskalaci," dodal. Ale nejsou prý žádné známky, že by Ukrajinci odpovídali ostřelováním ruských pozic.

Před ostřelováním ruského pohraničí Moskva ukrajinskou armádu varovala už několikrát, podle ruských médií už ukrajinské granáty způsobily v ruských obcích i ztráty na životech. Kyjev naopak obviňuje ruské jednotky umístěné v pohraničí, že prakticky každodenně podporují operace povstalců palbou z granátometů a baterií raketometů Grad.

Ve východoukrajinském Doněcku v noci pokračovaly tvrdé boje mezi vzbouřenci a ukrajinskou armádou, oznámilo v Kyjevě velení armádní protipovstalecké operace. Prakticky ze všech čtvrtí se ozývala střelba a výbuchy, několik civilistů zahynulo. Rusko dnes znovu obvinilo ukrajinské vojáky, že šrapnely z jejich zbraní dopadají na ruské území.

V Doněcku se v noci soustředily boje do okolí Československé ulice na severozápadě města, uvedla agentura Unian. Jedna žena tam zahynula po zásahu střepinou granátu, dvě mladé dívky byly při výbuchu těžce zraněny. Tlaková vlna rozbila okna okolních domů, přímý zásah údajně dostalo několik obytných budov v sousední čtvrti.

Silné bojové operace pokračují v okolí doněckého i luhanského letiště. V Luhansku na terminál povstalci zaútočili raketomety Grad. Jen během čtvrtka podle ukrajinských vojenských zdrojů granáty a rakety poškodily nebo zničily 21 luhanských obytných domů. Městská záchranná služba za čtvrtek zaznamenala 160 urgentních výjezdů. Bez proudu je v půlmilionovém městě 12.000 lidí.

V Luhanské oblasti na hranicích s Ruskem ukrajinská armáda v noci sestřelila dva bezpilotní aparáty, které v oblasti operovaly bez jakéhokoli označení, oznámil zpravodajský web Cenzor. Další podobný stroj zaznamenali pohraničních v Charkovské oblasti.

Povstalci dnes ráno oznámili, že se stáhli z důležitého města Lysyčanska, které v minulých dnech střídavě ovládali vzbouřenci a příslušníci ukrajinské Národní gardy. Město se podle ukrajinských médií dostalo pod plnou kontrolu armády, je ale po bojích zcela paralyzováno. Ve stotisícovém městě, které leží mezi Luhanskem a Slavjanskem, nefunguje dodávka elektřiny, plynu ani vody.

O strategických záměrech ukrajinského velení dnes v Kyjevě novináře informoval mluvčí Rady národní bezpečnosti a obrany Anrij Lysenko. Prvořadým úkolem je podle něj pro ukrajinskou armádu likvidace povstaleckého postavení ve městě Horlivka, které leží severovýchodně od Doněcka při silnici na Luhansk.

"Jakmile zneškodníme teroristické skupiny v Horlivce, bude cesta na Doněck otevřená," uvedl Lysenko. Samotný Doněck podle něj vojáci svírají ze dvou stran a povstalci téměř ztratili možnost úniku.

Tlak armády se podle Lysenka soustřeďuje i na Luhansk, zejména z východu, kde se město přibližuje k hranici s Ruskem.