Pokutu město dostalo v prosinci 2011 za chyby v tendru za 200 milionů korun na rekonstrukci základní školy včetně výstavby víceúčelové sportovní haly. Letos v březnu sankci potvrdil Krajský soud v Brně.

Starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík (nez.) dnes ČTK řekl, že město už vymáhá vzniklou škodu po firmě, která výběrové řízení organizovala. "Obce nebo malá města nemají kapacitu na to, aby takové soutěže organizovala. Proto si musí najímat odborné firmy. Ty jsou většinou pojištěné, a tak máme šanci z jejich pojistky už zaplacenou pokutu vymoci," řekl ČTK starosta.

Podle antimonopolního úřadu město výrazně narušilo soutěžní prostředí. "Zadavatel zamezil v účasti v zadávacím řízení čtyřem dodavatelům schopným plnit předmět veřejné zakázky. Nelze vyloučit, že tyto společnosti mohly předložit výhodnější nabídky," uvedl již dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Město podle úřadu špatně posoudilo nabídky firem Metrostav, a. s., a SWIETELSKY stavební, s. r. o., a nepovažovalo je za zájemce, přestože firmy předložily písemné žádosti o účast. Město dále vyloučilo společnosti Bilfinger Berger Baugeselschaft m. b. H. a BERGER BOHEMIA a. s., přestože splnily kvalifikaci v požadovaném rozsahu.

Uvedený postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Františkovy Lázně navíc nerespektovaly usnesení ÚOHS a neinformovaly úřad o uzavření dodatku ke smlouvě v době, kdy antimonopolní úřad případ řešil ve správním řízení.