"V memorandu potvrzujeme oboustranný zájem o rozvoj vztahů, o spolupráci a dialog," řekl šéf české diplomacie. S vietnamským kolegou se dohodl, že obě strany na příští rok připraví sérii kulturních a společenských akcí k 65. výročí navázání diplomatických vztahů mezi tehdejším Československem a Vietnamem. Jejich "zlatým hřebem" by podle Zaorálka měla být návštěva vietnamského prezidenta Truong Tan Sanga v Praze.

Oba politici vidí potenciál pro rozvíjení ekonomických vztahů, Zaorálek si ale posteskl nad prohlubujícím se deficitem v obchodní výměně v neprospěch Česka. "Jen za první čtvrtletí roku 2014 se tento deficit zvýšil na 108 milionů amerických dolarů (2,2 miliardy Kč). Bavili jsme proto o tom, jak to změnit," uvedl.

Podle Minha by k tomu měla přispět spolupráce ministerstev průmyslu obou zemí, vytváření podmínek pro setkávání podnikatelů z Česka a Vietnamu a pořádání akcí, kde budou moci čeští a vietnamští obchodníci představovat svoje zboží.

Vietnamský ministr také podle Zaorálka potvrdil připravenost Hanoje spolupracovat s českými úřady na prevenci a boji proti výrobě a distribuci drog, které mají v Česku z části na svědomí příslušníci vietnamské komunity. Na této spolupráci se na počátku července v Praze dohodli ministři vnitra Česka a Vietnamu Milan Chovanec (ČSSD) a Tran Dai Quang. Do konci roku by obě strany měly podepsat smlouvy, na jejichž základě si budou Vietnamci odpykávat tresty ve své vlasti, posílí se policejní spolupráce a výměna informací mezi tajnými službami.

Kromě Zaorálka se dnes Minh setkal s vicepremiérem pro vědu Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Podle Bělobrádka chtějí české podniky spolupracovat s vietnamskými společnostmi především v oblasti dodávek energetických zařízení, environmentálních technologií, zdravotnické techniky, strojírenských výrobků, těžební techniky a dopravních systémů. „Máme rovněž zájem o spolupráci v oblasti nových technologií - biotechnologií, nanotechnologií, výzkumu a vývoje,“ dodal vicepremiér.