Žádost Kyjeva následovala poté, co USA a NATO odhalily dodávky vyspělých ruských protiletadlových systémů separatistům na východě Ukrajiny. Podle USA nejspíš právě tyto střely před týdnem na východě Ukrajiny sestřelily boeing s téměř třemi stovkami lidí na palubě, i když vyšetřování ještě nedospělo k definitivním závěrům.

"V červnu mi (Ukrajinci) řekli, že jednou z jejich pěti hlavních priorit, které předložili USA a NATO, je získat pomoc v radioelektronickém boji," řekl serveru bývalý poradce amerického ministra obrany Caspara Weinbergera Philip Karber, který nyní spolupracuje s ukrajinskou armádou. Kyjev podle něj žádal o vybavení, které by mu umožnilo odhalovat a rušit radary baterií protiletadlových raket nepřítele.

Rovněž bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili uvedl, že mu tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubyj tento měsíc řekl, že Ukrajina žádala o technologie umožňující vypátrat protiletadlové systémy. Saakašvili, který svedl s Ruskem v srpnu 2008 krátkou válku o separatistické provincie Abcházie a Jižní Osetie, nabídl své rady Ukrajině, čelící obdobné situaci. "Řekl mi (Parubyj), že zoufale potřebují od Američanů vybavení pro radioelektronický boj," tvrdil.

Dotázaní američtí představitelé ale prý o ukrajinské žádosti nevěděli. "Ukrajinská vláda žádala o podporu, ale nevěděli jsme dopodrobna, jaký typ podpory požadovali," řekl mluvčí Pentagonu Steve Warren.

Ukrajinci podle Karbera sice nějaké rušičky mají, ale ty vycházejí z ruských systémů, a tedy Rusové přesně vědí, co Ukrajinci mohou udělat. Stačí přeladit na jiné frekvence či podniknout jiné kroky eliminující ukrajinské rušení.

Karber i další dotázaní experti připustili, že i kdyby Bílý dům okamžitě vyhověl a poskytl speciální letadla, pozemní rušičky a další vybavení, zařízení by nemohlo dorazit včas, aby ochránilo let MH17 a další letadla sestřelená rebely. Nemluvě o tom, že je nutné připočíst čas nutný na výcvik obsluhy.

Nicméně osud ukrajinské žádosti podle serveru svědčí, jak opatrně Američané přistupují k zapojení do ukrajinského konfliktu, ve kterém Moskva štědře podporuje separatisty.

Jeden z dotázaných činitelů pod podmínkou anonymity poznamenal, že Kyjev žádal o hodně citlivé zařízení, avšak Američané v tomto směru ukrajinským vojákům moc nedůvěřují. Ukrajinské síly jsou zřejmě prošpikované ruskými špehy.

Ale Američanům trvalo celé měsíce, než na Ukrajinu poslali alespoň boty či uniformy. Možná se ale po sestřelení MH17 tyto poměry změní.

Ukrajinské úřady od března zaznamenaly 21 povstaleckých útoků na letadla, v desítce případů za použití přenosných protiletadlových raket. Podle důstojníků americké rozvědky byl boeing z letu MH17 sestřelen mnohem vyspělejším protiletadlovým systémem, označovaným v kódu NATO SA-11 (alias Buk), který operoval samostatně, bez podpory externích radarů. Celý systém sice může být nasazen jako síť odpalovacích zařízení a radarů, ale separatisté používali jen radar na odpalovacím zařízení. Omezený dosah a schopnosti systému v této konfiguraci zřejmě přispěly k chybné identifikaci civilního letadla jako vojenského nákladního letounu.