"Proces rozpuštění sněmovny a uspořádání mimořádných parlamentních voleb byl zahájen," citovala ukrajinská média z projevu Kovalčuka, šéfa parlamentní frakce strany UDAR. Jeho slova odsoudil poslanec Serhij Sobolev ze strany Vlast, třetího člena vládní koalice. Rozhodnutí o rozpadu koalice označil za neodpovědný manévr, který může poškodit úsilí vlády o likvidaci proruského povstání na východě země.

"Myslíme si, že za nynější situace nesmí pracovat parlament, který kryje státní zločince a moskevské agenty, lidi pracující pro Kreml," řekl Ťahnybok ukrajinskému vysílání BBC.

Ještě dříve byli ze sněmovny vyloučeni komunističtí poslanci, podezíraní z kolaborace s Moskvou a z podpory proruských separatistů. "Doufám, že už nikdy více komunisté v parlamentu nebudou," prohlásil předseda sněmovny Oleksandr Turčynov, zatímco další poslanci tleskali a volali "Sláva Ukrajině!".

Součástí koalice, která se dostala k moci po únorovém převratu a pádu prezidenta Viktora Janukovyče, bylo kromě stran UDAR, Vlast a Svoboda ještě několik menších poslaneckých skupin a poměrně velký počet nezařazených poslanců. Část z nich po změně režimu přeběhla z dříve vládní Janukovyčovy Strany regionů. Koalice čítala celkem 250 poslanců.

Podle ukrajinské ústavy by při absenci vládní většiny nejméně 226 ze 450 poslanců mělo být do měsíce rozhodnuto o vyhlášení mimořádných voleb. Prezident Porošenko již dříve oznámil, že by se měly konat koncem října.

Dnes šéf státu podle agentury Interfax nabádal, že odchod poslanců z vládní koalice by neměl činnost parlamentu ochromit. Kupříkladu kvůli financování armády je nezbytné schválit změny ve státním rozpočtu, jakož i další normy, na nichž závisí spolupráce se zahraničními věřiteli.

Ukrajinský parlament byl od únorového převratu terčem časté kritiky za to, že část jeho zastupitelů v minulosti aktivně podporovala Janukovyčův režim. Ten je dnes označován za zločinný. Strana Vlast, hlavní část vládní koalice, navrhovala prosadit v jednokomorové sněmovně ještě do voleb řadu reformních zákonů nezbytných pro řešení úkolů přechodného období.

"Nechápu, proč nemohli počkat ještě čtyři či pět hodin, než parlament tyto zákony schválí," řekl Turčynov, který je předákem strany Vlast.