Jako celek dostanou učitelé stejně jako ostatní státní zaměstnanci přidáno 3,5 procenta, na což jsou v návrhu rozpočtu kapitoly školství navrženy dvě miliardy korun. Od progresivního zvyšování platů si ministr Chládek slibuje, že to pro zkušené pedagogy bude motivační a pomůže to k tomu, aby chtěli ve školství zůstat.

Podle šéfa školských odborů Dobšíka jde především o nápravu toho, že v roce 2011 za tehdejšího ministra Josefa Dobeše dostali přidáno především nastupující učitelé. "Těm tehdy stoupl základní plat z nějakých 16,5 až 17 na 20 tisíc. Naopak u těch zkušených to dělalo řádově desetikoruny," řekl.

Drtivá většina kvalifikovaných učitelů na základních a středních školách je zařazena do dvanácté platové třídy. Nováčci, kteří jsou v prvním stupni, by si podle ministerského návrhu měli ze současných 20.600 polepšil o 400 korun. Základní tabulkový plat nejzkušenějších učitelů, který aktuálně činí 25.150 korun by se měl zvýšit na 26.250 korun.

Tato podoba však ještě není definitivní, musí dojít ke shodě s odboráři, s nimiž bude vedení úřadu jednat v úterý. Jak přesně budou učitelské platy od ledna vypadat, by mělo být jasné zřejmě v září, odhaduje ministerstvo. To už by mělo dojít nejen k dohodě s odbory, ale také ke schválení konečné podoby vládního návrhu státní rozpočtu na rok 2015.