Komise má na základě úterního rozhodnutí ministrů zahraničí EU do čtvrtka předložit členským zemím návrhy, jakými sankcemi by bylo možné Rusko postihnout, pokud urychleně nezačne spolupracovat při řešení ukrajinské krize.

Šéfové diplomacií unijních zemí ve čtvrtek Rusku pohrozili opatřeními v oblasti moderních technologií, včetně těch využitelných v energetice, obraně a technologií s dvojím užitím, tedy pro civilní i vojenské účely. Komise také zvažuje různá opatření v oblasti kapitálových trhů.

"Vždy jsem tvrdil, že energetické dodávky z Ruska - ropa, plyn, uran - by neměly být na seznamu sankcí," zdůraznil dnes eurokomisař. Dnes představil plán komise na evropské energetické úspory v příštích letech. Kromě jiného by měly pomoci snížit závislost EU na dovozech surovin právě z Ruské federace.

Moskva podle Oettingera dobře ví, že těžba na moři v Arktidě má do budoucna velký potenciál. "Mohou ji ale rozvíjet jen s pomocí západních technologií. Vrtných souprav a dalšího vybavení, které jim jejich průmysl neumí poskytnout," vysvětlil.

Pokud se Rusko podle eurokomisaře nepokusí přispět k míru na Ukrajině a rozhodným způsobem bránit eskalaci, není podle něj důvod, aby mu EU pomáhala s rozvojem průmyslových kapacit a s vytvářením nových zdrojů ropy a plynu.

Evropská unie reagovala hrozbou tvrdých sankcí na vývoj po zničení malajsijského boeingu, v jehož troskách našlo minulý týden ve čtvrtek na východní Ukrajině smrt všech 298 lidí na palubě. Západ tvrdí, že stroj nejspíš sestřelili proruští separatisté, kteří se těší ruské podpoře. Moskva to odmítá s tím, že odpovědná je ukrajinská vláda.