Mezi prvními pozastavení leteckého spojení pro dnešek oznámily Delta Air Lines, American Airlines Group, United Airlines a dále také Lufthansa, KLM a Air France. Francouzská společnost ruší lety do Tel Avivu až do odvolání, polská společnost LOT pak oznámila, že nevypraví spoje do Izraele až do pondělí 28. července. Ještě ve čtvrtek se neuskuteční ani lety společnosti Air Berlin.

Večer SELČ americký Federální úřad pro letectví (FAA) oznámil, že prodlužuje o 24 hodin zákaz letů do Izraele pro všechny americké aerolinky. Se stejným prohlášením přišla i turecká společnost Turkish Airlines. "Včera (v úterý) jsme zastavili lety do Izraele, nyní jsme se rozhodli zastavení letů prodloužit o dalších 24 hodin, protože stále existují rizika," uvedl turecký ministr dopravy Lütfi Elvan. I maďarská společnost Wizz Air prodloužila pozastavení letů na Ben Gurionovo letiště až do čtvrteční půlnoci.

Izraelské aerolinky své spoje nadále provozují a izraelské ministerstvo cestovního ruchu uvedlo, že na Ben Gurionovu letišti nadále přistávají stroje 22 zahraničních společností, jsou mezi nimi například British Airways, Iberia či Aeroflot. Ani české letecké společnosti neplánují kvůli bojům lety do Izraele omezovat.

Odletět by tak dnes do Tel Avivu měla letadla Českých aerolinií i společnosti Travel Service. Podle mluvčího ČSA se Češi do Izraele létat nebojí a na kontaktní lince se zpravidla ptají, zda dopravce do Tel Avivu stále létá.

K dopravcům, kteří odmítají posílat letadla do Tel Avivu, se dnes připojila také jordánská společnost Royal Jordanian, která normálně denně zajišťuje 20 spojů mezi Ammánem a Tel Avivem.

Washingtonský konzultant pro leteckou dopravu Robert Mann se domnívá, že američtí dopravci se zachovali zodpovědně, protože nesou právní odpovědnost za provoz svých letadel. V úterý totiž dopadla jedna palestinská raketa do vzdálenosti asi 1,5 kilometru od letiště.

Palestinské hnutí Hamas má k dispozici rakety, které dostřelí až na Ben Gurionovo letiště, jejich přesnost je ale omezená, uvedla dnes mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová. Američané podle ní rovněž zatím nemají informace o tom, že by měli radikálové "přístup k podobným typům protiletadlových střel, jako jsme viděli při sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou," dodala.

Izraelský ministr dopravy Jisrael Kac rozhodl, že počínaje dnešním polednem bude pro mezinárodní spoje otevřeno vojenské a civilní letiště Ovda na jihu země. Leží asi 60 kilometrů od rudomořského přístavu Ejlat a je druhým největším letištěm v Izraeli. Využívá se hlavně pro těžká nákladní letadla, pro něž je přistávací dráha letiště v Ejlatu příliš krátká. Izraelská letecká společnost El Al posílí své linky, aby mohla domů přepravit Izraelce, kteří uvízli v cizině. Podle listu The Jerusalem Post čeká jenom v Istanbulu na přepravu domů 4000 Izraelců.