"Hlavním heslem kampaně je 'Měníme zemi k lepšímu'," řekl dnes ČTK volební manažer ČSSD pro podzimní kampaň Karel Březina. "Hlavní heslo bude doplněno heslem regionálním, které bude osobním heslem konkrétního kandidáta," podotkl také ke kampani, která chce vedle pro sociální demokraty tradiční oranžové barvy hojně využívat také českou trikolóru.

Nejsilnější parlamentní strana, pro niž ani loňské sněmovní, ani letošní evropské volby neskončily podle představ, chce do připravované kontaktní kampaně zapojit členy obou komor parlamentu, ministry i premiéra Bohuslava Sobotku. Ten by měl mimo jiné zavítat do všech volebních obvodů pro senátní hlasování.

ČSSD bude mít právě v senátních volbách poměrně těžkou pozici, protože bude ze 27 uvolněných mandátů obhajovat 23, a to se jí s velkou pravděpodobností nepodaří. Sobotka tak už hovořil o tom, že úspěchem bude, když sociální demokracie zůstane v jednaosmdesátičlenném Senátu nejsilnější stranou. Nyní má senátorský klub ČSSD 44 členů.

Pro senátní klání má sociální demokracie podle svého místopředsedy pro hospodaření Martina Starce k dispozici kolem 25 milionů korun, dalších 35 milionů je pak připraveno pro volby do obcí a měst. "I obce a města mohou ještě použít i své vlastní prostředky z okresů a krajů, takže ta částka nemusí být nutně konečná," řekl dnes ČTK. Pro senátní kampaň strana, jíž loni parlamentní volby přišly asi na 87 milionů korun, zřídila transparentní účet.

Většina ostatních stran nemá o volební kampani a nákladech na ni ještě zcela jasnou představu. Například lidovci a ODS nechávají rozpočtové záležitosti na svých lokálních organizacích. Lidovci ale od dubna do června organizovali semináře, které měly jejich kandidáty připravit mimo jiné právě na kampaň.

Jasněji o rozpočtu má opoziční TOP 09. Centrálně strana pro kampaň na komunální volby vyčlenila pět milionů korun. K této sumě přidají další peníze místní organizace. Na kampaň do Senátu, která je společná s hnutím Starostové a nezávislí (STAN), zatím předsednictvo strany odsouhlasilo částku 6,4 milionu korun. O částce ale ještě bude jednat STAN.