"Chci prohlásit, že my, strana, která podpořila a navrhla kandidáty jménem Joko Widodo a Jusuf Kalla (viceprezident), zvítězila," pronesla na tiskové konferenci v Jakartě po vyhlášení volebních výsledků Megawati Sukarnoputriová, kterou citoval server abc.net.au. Sukarnoputriová je předsedkyní Demokratické strany Indonésie-boj.

Widodův soupeř, bývalý indonéský armádní generál Prabowo Subianto, odmítl výsledky uznat. Volební proces odsoudil jako nedemokratický a nespravedlivý, poznamenaný množstvím podvodů. Podle volební komise získal přes 46 procent hlasů, jeho výsledek je tak podle Reuters nejtěsnější prohrou v prezidentských volbách v historii této asijské země.

Dvaašedesátiletý Subianto dnes nejprve oznámil, že z voleb odstupuje, později ale svá tvrzení upravil s tím, že "odstupuje z procesu sčítání hlasů". Podle agentury DPA bude požadovat nové hlasování ve více než 5000 volebních místnostech. Subiantův právník později sdělil, že se jeho klient se svým požadavkem neobrátí na ústavní soud. Není však zatím jisté, zda stížnost podá k soudu nižší instance.

Kvůli obavám z násilností byly celý den kolem sídla volební komise v centru metropole Jakarty rozmístěny desítky tisíc policistů.

K indonéským prezidentským volbám bylo 9. července přizváno 190 milionů oprávněných voličů. Třiapadesátiletý guvernér Widodo, který je původním povoláním truhlář, pochází z chudých poměrů, narodil se v jednom z tamních slumů. Postupně se vypracoval na úspěšného regionálního politika. V roce 2012 byl zvolen guvernérem Jakarty. Je vnímán jako muž z lidu a představuje novou generaci politiků v této třetí největší demokracii světa. Například na volebních plakátech byl často vyfocen v kostkované košili s ohrnutými rukávy.

Bohatý exgenerál Subianto je naopak reprezentantem staré gardy politiků s těsnými vazbami na někdejšího diktátora Suharta.