Škola, školka i jesle budou umístěny v budově bývalého strojírenského učiliště v lokalitě Na rozhledně. Nájemné hrazené soukromému vlastníkovi se promítne i do cen školného, přestože provozovatelé školských zařízení jsou neziskové subjekty. Rodiče školáků budou měsíčně platit 1600 korun, za dítě v mateřské škole 2500 korun nebo o 1000 korun méně, pokud zřizovatelé stihnou včas získat souhlas krajského úřadu. Jesle s kapacitou 12 míst budou stát 6600 korun za celý měsíc, Hrubá ale předpokládá, že rodiče budou službu využívat jen na některé dny v týdnu nebo hodiny denně. Zatím jsou určeny jen pro děti zaměstnanců neziskových organizací, příští rok v březnu se otevřou i veřejnosti.

Základní škola vycházející z principů systému montessori již několik let existuje v Lázních Bohdaneč na Pardubicku. V Pardubicích se také učí podle montessori principů v některých třídách na Základní škole Polabiny 1, ve městě jsou také takto zaměřené mateřské školy Klubíčko, Na cestě a dětské centrum Elipsa. Další základní škola s vzdělávacím systémem montessori se od září připravuje v České Třebové na Orlickoústecku.

Vzdělávací metoda montessori, pojmenovaná podle zakladatelky, italské lékařky Marie Montessoriové, klade důraz na respektování dítěte a jeho individuality učitelem, který má být rádcem a rovnocenným partnerem žákům a pomáhat jim na cestě k objevování světa a učení se. Kritici metody však připomínají, že výuka pracuje s individuálním tempem dítěte, a pokud by dítě přešlo do běžné školy, nemuselo by tempu třídy stačit. Poukazují i na to, že některé děti potřebují vedení učitele a v montessoriovské třídě, kde se učí, co právě chtějí, pak nejsou šťastné.

Hrubá upozorňuje na to, že novela zákona o dětské skupině, kterou bude projednávat Senát, by mohla některým menším zařízením, jako jsou lesní školky, předškolní kluby, případně skautské a jiné dětské oddíly, uškodit. Platily by pro ně totiž stavební a hygienické požadavky na zařízení pro předškolní děti, což by pro ně mohlo být likvidační. Naopak větší organizace by získaly potřebný právní rámec pro svou existenci a vyjednávání se sponzory.