Mezi osobami, jichž se nové kanadské sankce týkají, je i Valerij Kaurov, samozvaný prezident takzvaného Novoruska, který vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina k vyslání vojsk na Ukrajinu. Novorusko je proruský termín pro oblast jihovýchodní Ukrajiny.

Baird rovněž vyzval Rusko, aby přestala na Ukrajinu posílat zbraně a ozbrojence. Moskva by podle něj měla rovněž zastavit "buřičskou propagandistickou kampaň" proti Ukrajině. Šéf kanadské diplomacie dále Moskvu vyzval, aby stáhla své vojáky z blízkosti ukrajinských hranic.

Kanada naposledy rozšířila sankce vůči proruským představitelům na Ukrajině v červnu, kdy zahrnovaly 43 Rusů a 16 Ukrajinců.

Západ zavedl v uplynulých měsících sankce proti Rusku zejména kvůli anexi Krymského poloostrova, ležícího na jihu Ukrajiny. Jde především o zákaz vstupu do země a zmrazení majetku pro desítky ruských politiků a podnikatelů či představitelů.

Také Evropská unie dnes má ve svém věstníku zveřejnit jména dalších jedenácti lidí, kterým kvůli ukrajinské krizi zmrazí majetek a zakáže vstup.

Kyjev se nyní snaží vojensky potlačit povstání proruských separatistických vzbouřenců na východní Ukrajině.