Americká vláda vyzvala Německo, aby svůj hněv kvůli špionážní aféře neventilovala ven. "Všechny různice, které máme, se dají nejlépe řešit přes stávající interní kanály, a ne přes média," přihlásil v pátek mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Dodal, že prezident Barack Obama si váží spolupráce mezi německými a americkými tajnými službami.

Německo-americké vztahy aféra se dvěma muži podezřelými ze špionáže pro Spojené státy výrazně zasáhla. Už ve čtvrtek kvůli ní Berlín vyhostil šéfa amerických tajných služeb, který působil v Německu, což média označují za bezprecedentní krok.

Bílý dům, který se k aféře téměř nevyjadřuje, už ve čtvrtek ale zdůraznil naléhavou potřebu pokračovat v úzké a všestranné spolupráci obou zemí.

Americká média ostrou reakci Berlína kritizují. Deník The Wall Street Journal v pátečním komentáři psal o "umělém rozhořčení". Německo podle listu dobře ví, že i spřátelené země u sebe navzájem provádí špionáž.

List poukázal na skutečnost, že Německo má například s Ruskem a Íránem bližší vztahy než většina ostatních západních států. "USA musí těmto vztahům rozumět, a k tomu potřebuje tajné služby. USA by jednaly nezodpovědně, kdyby nesledovaly německé vládní úředníky," napsal deník.

Předseda výboru pro tajné služby v americké Sněmovně reprezentantů Mike Rogers označil vyhoštění šéfa tajných služeb v Německu za "záchvat vzteku" německé vlády.

"To je něco, co bychom čekali od Rusů, Íránců a Severokorejců, a ne od Němců," řekl Rogers v pátek televizi CNN. Zdůraznil, že americké tajné služby dodaly německým informace, které mohly zachránit životy Němců.

Vyhoštění zástupce CIA v Německu podle Rogerse neodpovídá "chování dospělého". Zároveň americký zákonodárce Němcům vytkl, že naopak íránské či ruské špiony ve své zemi údajně tolerují.

Německý ministr spravedlnosti Maas v dnes zveřejněném rozhovoru s listem Kölner Stadt-Anzeiger naznačil, že aféra ohrožuje i chystanou dohodu o zóně volného obchodu mezi EU a USA. "Pro takovou dohodu potřebujeme minimální míru společenského souhlasu v Německu. A ten v tuto chvíli kvůli špionážní aféře vyprchává," řekl ministr.

Vláda kancléřky Merkelové podle pátečních informací deníku Bild vyzvala německé tajné služby, aby omezily spolupráci s americkými rozvědkami jen na nezbytné minimum. Mluvčí vlády Steffen Seibert informaci nepotvrdil s odůvodněním, že se nemůže vyjadřovat k operativní činnosti tajných služeb. Zdůraznil však, že bezpečnostní spolupráce Německa se Spojenými státy je "nevyhnutelná".

K aféře se dnes vyjádřila Merkelová v interview s televizní stanicí ZDF, které se bude vysílat v neděli. Podle agentury AFP uvedla, že lituje nalomení důvěry mezi Spojenými státy a Německem. Zároveň pochybuje, že by Spojené státy se špionážní činností v Německu přestaly. "Myslím, že není tak jednoduché přesvědčit Američany ..., aby kompletně změnili způsob fungování svých tajných služeb," citovaly kancléřku agentury DPA a AP.

"Usilujeme o partnerskou spolupráci. K tomu patří také to, že se nebudeme navzájem tajně sledovat ... Nežijeme již za doby studené války, kdy jeden nedůvěřuje druhému. Dnes jsme vystaveni zcela jiným hrozbám," prohlásila podle DPA dále Merkelová.

V posledních dvou týdnech byl v Německu zadržen pracovník Spolkové zpravodajské služby podezřelý z toho, že jako dvojitý agent dodával informace Spojeným státům. Německá prokuratura navíc zahájila vyšetřování proti pracovníkovi ministerstva obrany, který je rovněž podezřelý ze špionáže pro USA.

Už předtím německo-americké vztahy pošramotila aféra kolem masového sledování elektronické a mobilní komunikace americkou tajnou službou NSA, jejíž pozornosti údajně neunikl ani mobilní telefon kancléřky Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera.