Už v sobotu do Vídně přijede ministr zahraničí USA John Kerry, v neděli se k němu připojí jeho protějšky z Německa Frank-Walter Steinmeier, Velké Británie William Hague a Francie Laurent Fabius. Přijede rovněž íránský šéf diplomacie Mohammad Džavád Zaríf a údajně i vysoce postavený čínský diplomat.

Nedorazí ale ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který bude v té době doprovázet prezidenta Vladimira Putina na cestě po Jižní Americe. Podle agentury Reuters to tlumí naděje na úspěch mise, neboť Rusko prý funguje jako prostředník v jednání mezi Washingtonem a Teheránem.

Nové kolo rozhovorů potrvá do 20. července. Loni na podzim se podařilo přimět Teherán k částečným ústupkům, což umožnilo na šest měsíců zmírnit protiíránské sankce. K jejich úplnému zrušení je však potřeba trvalá dohoda o omezení íránského jaderného programu.

Klíčovým tématem při vyjednáváních zůstává otázka, v jakém rozsahu může islámská republika obohacovat uran. Rozsah, na kterém trvá Teherán, by podle velmocí umožňoval Íráncům vyrobit jaderné zbraně.