Ve východním státě Džharkhand ve čtvrtek maoističtí povstalci zabili pět příslušníků polovojenských jednotek a tři volební úředníky, kteří vezli v autobusech elektronické hlasovací přístroje. Maoisté nejprve odpálili nálož nastraženou u silnice a poté zahájili na jeden z autobusů palbu.

Další volební úředník přišel o život a čtyři lidé utrpěli zranění, když rebelové v indické části Kašmíru přepadli další z autobusů s volebním materiálem. Na jiných místech v Kašmíru nespokojenci zaútočili kameny na volební místa a skandovali "Pryč s Indií". Vládní vojáci je rozháněli slzným plynem a obušky.

Kašmírští povstalci a separatističtí politici vyzývali občany k bojkotu hlasování na důkaz toho, že neuznávají nadvládu Indie. Povstalecké skupiny od roku 1989 bojují za nezávislost převážně muslimského Kašmíru nebo jeho připojení k Pákistánu.

Výsledky indických parlamentních voleb, k nimž je oprávněno přijít 814 milionů voličů, se čekají 16. května. Čtvrtek byl druhým největším dnem volebního procesu. K urnám byly přizvány miliony voličů v 11 převážně velmi lidnatých státech, včetně státu Maháráštra s metropolí Bombají, Madhjapradéš, Rádžasthán, Uttarpradéš či Tamilnádu, které jsou podle agentury AP klíčové pro rozhodování o vítězi mezi vládnoucím Indickým národním Kongresem (INK) a hinduistickou nacionalistickou opozicí. Po rozčarování z desetileté vlády INK je jasným favoritem na vítězství opoziční Indická lidová strana (BJP) v čele s Nárendrou Módím.