"Jsme tady, protože nesouhlasíme s politikou uplatňovanou Vladimirem Putinem vůči Ukrajině. Chceme vyjádřit solidaritu s ukrajinským lidem, jemuž kremelský režim brání v tom, aby si žil podle sebe," prohlásil podle AFP Chodorkovskij před několika stovkami lidí, kteří se shromáždili v kyjevském Paláci sportu.

Chodorkovskij, jenž strávil ve vězení deset let, než mu Putin loni v prosinci udělil milost, kongres zorganizoval společně s ukrajinským exministrem vnitra Jurijem Lucenkem. Ten se dostal z vězení rovněž po milosti, kterou mu v únoru udělil sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Chodorkovskij i Lucenko byli uvězněni při procesech, které měly podle převažujícího přesvědčení politické pozadí.

"Žádný jakkoli mocný diktátor nemůže z našich dvou národů udělat nepřátele," zdůraznil Chodorkovskij a v této souvislosti kritizoval "ruskou propagandu" podněcující nenávist.

Putin loni v listopadu úspěšně završil své intenzivní úsilí zastavit evropské integrační směřování Ukrajiny. Pomocí slibů a ekonomických pák v podobě úvěrů a výrazného zlevnění plynu přiměl Janukovyče odstoupit od podpisu asociační dohody s EU. Následné vzbouření stoupenců proevropského kurzu země vyvrcholilo v únoru krvavými střety v Kyjevě a sesazením Janukovyče, který ze země uprchl.

Následovaly projevy nespokojenosti v ukrajinských oblastech s početným ruskojazyčným obyvatelstvem a ruská anexe Krymu. Nyní přítomnost ruských vojenských jednotek u hranic s Ukrajinou podněcuje separatisty v desítce východoukrajinských měst.

V Rusku podporuje postup Putina drtivá většina veřejnosti; podle průzkumu kolem 80 procent. To na druhé straně přispívá k nárůstu protiruských nálad na Ukrajině.

"Jsme tady, protože to, co se děje na Ukrajině, se nám nelíbí. Ale naši lidé bohužel naši vládu podporují a my jsme očividně v menšině," přiznala další účastnice kongresu, spisovatelka Ljudmila Ulická. Změnit to ale podle ní může "správný směr a úsilí rozumných lidí".

"Zhoršení vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem je pro nás nepřijatelné a tragické a my uděláme vše, co je v našich silách, abychom mezi námi zachovali lidské vztahy," dodala.