Zprávu o ukončení rozhovorů premiér Benjamin Netanjahu potvrdil v televizní stanici NBC. Zároveň prohlásil, že palestinský vůdce Mahmúd Abbás se rozhodl pro dohodu se skupinou, "odhodlanou zničit Izrael". "Konec. Myslím, že dohoda s Hamasem zničila mír. Jestliže budou pokračovat (Palestinci ve sbližování), znamená to, že mír ustoupí do pozadí," řekl Netanjahu k palestinské dohodě. O Abbásovi prohlásil, že "nemůže chtít obojí, ale musí se rozhodnout: buď mír s Izraelem, nebo pakt s Hamasem". Dodal ale také, že doufá, že Abbás rozhodnutí spojit se s Hamasem odvolá. "Pokud budeme mít partnera pro mír, budu tady," sdělil.

Pro zastavení nynějšího kola rozhovorů, které začaly díky iniciativě Spojených států před devíti měsíci, se vyslovili po šestihodinovém jednání všichni izraelští ministři odpovědní za bezpečnost státu. Izrael trvá na tom, že Hamas je teroristická organizace; stejný názor mají i USA a Evropská unie. Pokud by Palestinci splnili středeční dohodu, měla by vzniknout do pěti týdnů jejich společná vláda a do půl roku by se pak měly konat volby. Znamenalo by to, že členové Hamasu by mohli kandidovat i na západním břehu Jordánu, s čímž Izrael zásadně nesouhlasí. Hamas dosud působil výhradně v pásmu Gazy, jemuž vládne. Západní břeh ovládá Fatah, který Izrael uznává a jehož politici vedli s izraelskou reprezentací mírové rozhovory.

Hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát na dnešní izraelský krok reagoval slovy, že palestinská dohoda je vnitřní věc Palestinců. "Izrael nemá právo vměšovat se do této věci," řekl. Hrozbu, že Izrael v rámci sankcí pozastaví peněžní převody pro palestinskou samosprávu, označil za "pirátství".

Kerry prohlásil, že věří, že mírový proce bude pokračovat. "Naději v to nikdy neztratíme," sdělil. Řekl také, že Izraelci i Palestinci musejí učinit kompromis.

Izraelsko-palestinské smiřování začalo v 90. letech slibně dohodami o palestinské autonomii. Předpokládalo se, že bude pokračovat a na jeho konci bude samostatná Palestina. Kerrymu se loni podařilo přimět obě strany znovu zasednout k jednacímu stolu. Podle Kerryho plánu se měli vyjednávači v novém kole do 29. dubna dohodnout na kostře budoucích jednání, jež se měla už soustředit na zásadní otázky a vést k definitivní dohodě. V posledních týdnech však nabývaly vrchu spory a rozhovory kolabovaly. Palestinská dohoda tuto krizi završila.

Ne všichni však považují palestinskou dohodu za špatnou. Mluvčí šéfky diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonové dohodu mezi Fatahem a Hamasem označil za "významný krok k řešení v podobě dvou států - Izraele a Palestiny". "Prioritou ale zůstávají mírové rozhovory," řekl Michael Mann. Také bývalý americký prezident Jimmy Carter a někdejší generální tajemník OSN Kofi Annan v dohodě vidí spíše cestu k úspěšnému konci mírových rozhovorů.