Na 200 neonacistů z Francie, Německa a dalších evropských zemí se v neděli 20. dubna sešlo ve společenském sále obce Oltingue a oslavilo výročí Hitlerova narození 20. dubna 1889. Starosta obce se 700 obyvateli tvrdí, že nic netušil a že sál byl podle platných pravidel pronajat na blíže neupřesněné narozeninové párty.

Až po upozornění jednoho místního obchodníka přijelo na místo 20 policistů, kteří ale podle ministerstva vnitra nezasáhli, protože po zbytek shromáždění neviděli žádné zjevné provokace v podobě například nacistické vlajky a žádné násilí. Ministerstvo ujistilo, že kdyby se o shromáždění vědělo předem, úřady by ho zakázaly.

Také ředitel kabinetu šéfa departementu Haut-Rhin tvrdil, že úřady nebyly s to účinně zasáhnout, protože se o akci do poslední chvíle nevědělo. Připustil ale, že oslava Hitlerových narozenin v oblasti byla oznámena před několika měsíci na internetu, nevědělo se ale, kde se má akce konat. "Dostali jsme informaci až v průběhu shromáždění. Policisté pak místo střežili a nezjistili žádné narušení veřejného pořádku. Na shromáždění měli právo," vysvětlil podle webu ředitel.

Případ v obci nedaleko hranic se Švýcarskem a Německem zvlášť pohoršil například místopředsedu hlavní opoziční konzervativní strany UMP Rogera Karoutchiho. Premiérovi Manueli Vallsovi poslal otevřený dopis, v němž odsuzuje, že policie proti oslavování Hitlerovy památky nezasáhla.