"Na místě, které historické prameny označují za místo hromadného hrobu, jsme nalezli kosterní ostatky tří osob," řekla Ježková. Podle ní vyšetřovatel zahájil úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání vraždy na více osobách dosud neznámým pachatelem. "Práce na místě stále pokračují. Kosterní ostatky budeme vyzvedávat a posílat ke znaleckému zkoumání antropologům," řekla mluvčí.

Obec se pro exhumaci ostatků rozhodla kvůli demolici bývalého objektu sokolovny, která má skončit do konce dubna. "Do budoucna v horizontu několika let tady chceme zbudovat sportoviště, ale termín zatím nemáme přesně daný. V současné chvíli běží demolice," řekl ČTK starosta Rudníku Aleš Maloch, který uvedl, že podle zápisů v německých kronikách byli Němci zastřeleni, protože údajně přechovávali zbraně.

Podle Malocha exhumace ostatků žádné velké emoce v obci nevzbudila. "Určitě si zaslouží být pohřbeni, pokud se kosterní pozůstatky podaří ztotožnit, tak se budeme snažit kontaktovat příbuzné. O přesném místě pohřební jsme zatím nemluvili," řekl Maloch.

Zastupitelka a kronikářka Rudníku Olga Hájková dnes ČTK řekla, že v českých kronikách je napsáno, že popravu pěti místních mužů vykonala armáda po jejich odsouzení. "V německých pramenech se hovoří o tom, že to byla poprava, kterou provedli partyzáni," řekla Hájková. Tvrdí, že v obci nežije nikdo z očitých svědků celé události, pouze lidé, kteří viděli až zahrabané hroby.

"Ví se, že bylo svoláno veškeré obyvatelstvo Rudníku a Javorníku od 14 let výše, aby přihlíželo odsouzení a popravě. Odsouzenci si sami vykopali metr hluboký hrob. Potom nastoupila jednotka, každý dostal pět kulek. Poté, co odsouzení padli do hrobu, je museli přítomní Němci zakopat," řekla Hájková.

V hradeckém kraji se ostatky původních německých obyvatel našly například v roce 2010 v Deštném v Orlických horách. Šlo téměř o 300 lebek, které ležely u kostela svatého Matouše. Podle představitelů obce šlo o ostatky původních německých obyvatel, kteří byli na hřbitově v minulosti pohřbíváni. Někteří lidé tvrdili, že jde o ostatky Němců pobitých na konci druhé světové války v Orlických horách. Nálezem se zabývala i rychnovská policie, která však nezjistila spáchání trestné činnosti.