Budova školy zůstala i dnes uzavřena. Žáci, kteří nemají praxi, místo do lavic zamířili na exkurze či na ekologickou vycházku. Klíče od objektu nemá ani ředitelka Baron School. Další vývoj je ale nejasný. Obě strany se sice ve středu dohodly na řešení, podle Tesarčíka však podmínky pro otevření školy nebyly splněny. Baron zase tvrdí, že vše je otázkou času a v rukou právníků. Tesarčíkovi přislíbil zaplatit tři nájmy ve výši 165.000 korun a v červnu pak další dva. "V penězích není problém," řekl dnes ČTK. Tesarčík ČTK řekl, že dokud Baron nezaplatí, školu nenechá otevřít.

Baron tvrdí, že případný náhradní program má pro studenty připravený i na pátek. Od pondělí by výuka pokračovala v nových prostorech. "Dohodl jsem se s ředitelem jedné základní školy. Které, nechci upřesnit. Musí o tom ještě jednat rada města," uvedl.

I kdyby se spor vyřešil, Baron School stěhování nemine. Tesarčík škole vypověděl smlouvu už loni v lednu. "Tak neseriózního partnera tady nechceme. Nedovedu si představit, že by škola dál fungovala v našich prostorách," řekl ČTK majitel budovy. Podobně hovoří i Baron, který po zkušenostech z poslední doby nechce v pronajatých učebnách zůstat. Rodičům studentů ale slíbil, že školní rok dokončí a škola bude pokračovat jinde.

Za vším stojí spory o peníze. Tesarčík jako majitel budovy tvrdí, že škola či firmy navázané na ni a Barona dluží za nájem a energie 3,5 milionu korun. Dalších 500.000 korun pak na pokutách. Peníze požaduje i soudní cestou a obrátil se na exekutory. Naopak Baron říká, že škole Tesarčík dluží 600.000 korun z přeplatků za energie. Dalších 700.000 korun by pak měl dostat zpátky za investice do oprav budovy.

Jejich spor bude k květnu řešit soud. "Je možné, že po započtení pohledávek tam něco zůstane v můj neprospěch. Nejsou to ale čtyři miliony korun," řekl Baron. Situace ale vyvolává napětí mezi rodiči. "Nevíme, co bude. Syn se tady učí na automechanika. Má dva měsíce do závěrečných zkoušek," řekl ČTK Martin Cholevík.

Střední odborné učiliště Baron School podle internetových stránek www.baronschool.cz funguje od roku 1992. Poslední tři toky sídlí v prostorách pronajatých od Obchodní akademie a hotelové školy. Za učilištěm stojí Jiří Baron, bývalý předseda dozorčí rady zkrachovalé Moravia Banky. Škola nabízí tříleté učební obory kuchař - číšník, pekař, cukrář, sladovník - pivovarník, řezník - uzenář, mechanik opravář motorových vozidel, truhlář, karosář, krejčí a instalatér. Učňové za své studium škole platí měsíčně 500 korun.

Odbor školství Moravskoslezského kraje učiliště dotuje ročně 11 miliony korun. Podle hejtmanovy náměstkyně pro školství Věry Palkové (ČSSD) však nejde o peníze, které by mířily přímo z krajského rozpočtu. "Dotace, kterou dostávají soukromé školy, je dána přesně zákonem o financování soukromého školství a je poskytována ministerstvem školství prostřednictvím krajských úřadů. Soukromé školy musí splnit přesně stanovená pravidla," řekla Palková. Uvedla, že dotace je vyplácena čtvrtletně. "Pokud kontrola zjistí, že nebyly splněny podmínky, například, že učitelům nebyly včas vyplaceny mzdy nebo nebylo zaplaceno nájemné, pak lze přistoupit ke krácení této zákonem stanovené dotace," řekla Palková. Kraj se situací Baron School zabývá a Palková nevyloučila, že škole bude dotace krácena.