"Řádné volby do Evropského parlamentu se v České republice dlouhodobě netěší velké pozornosti voličů, evropská témata jsou veřejnosti zprostředkovávána často velmi odtažitě, nedůsledným, zkreslujícím a zavádějícím způsobem. Věřím, že Studentské volby do Evropského parlamentu pomohou dostat tato témata do běžné školní výuky. A přispějí k tomu, že se nad nimi mladí lidé budou více zamýšlet a diskutovat o společné Evropě s větší znalostí věci a s vědomím vlastní spoluzodpovědnosti za její budoucnost," uvedl ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Školy, které se do projektu přihlásily, dostaly brožury vysvětlující volební systém do EP, přehled významných institucí EU a pro pedagogy i návrh aktivit a témat do hodin se žáky. Školy také dostaly volební lístky a propagační plakáty studentských voleb. Studenti budou moci volit stejné politické strany, jaké kandidují do EP. Účast ve volbách je dobrovolná.

"Žáci se mě neptají, jestli budou mít během voleb volno, jak by se dalo očekávat, ale zajímají se, kdo bude ve volební komisi, protože právě účast ve volební komisi je mezi nimi velkým trhákem a mladí lidé ji berou velmi odpovědně," potvrzuje zájem studentů o volby učitelka dějepisu, společenských věd a francouzštiny Renata Trtíková z Gymnázia Nymburk.

Výsledky studentských voleb budou známy 29. dubna večer. Budou to v pořadí už páté volby organizované Člověkem v tísni, první se konaly v roce 2010. Hlasování mladých se vždy od výsledků opravdových voleb dost lišilo, bodovali u nich například Piráti, DSSS nebo umělec Vladimír Franz.

Řádné volby do Evropského parlamentu se konají 23. a 24. května.