Útok v Artemivsku podle ministra vnitra Arsenije Avakova vedl ruský voják. "V noci se odehrál útok na vojenskou jednotku s cílem zmocnit se zbraní. Skupina útočníků čítala okolo 70 lidí v čele s ruským vojákem (zachyceným na mnoha fotografiích ve Slavjansku - s plnovousem)," napsal Avakov dnes na facebooku.

Ukrajinské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že v noci na dnešek asi stovka útočníků napadla vojenskou jednotku v Artemivsku, střílela z automatických zbraní, granátometů a také házela ruční tříštivé granáty. Při odrážení útoku byl jeden z vojáků raněn, ale jeho život není v ohrožení. Posádka zůstala pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil.

Podle listu Delo byl voják se zraněnou tváří hospitalizován v místní nemocnici.

Ministerstvo také vyzvalo obyvatele východních regionů, aby se nepodíleli na provokacích ozbrojených separatistů. Ti v uplynulých dnech ovládli více než desítku měst na jihovýchodě země.

Artemivsk, rusky Arťomovsk, se nachází asi 90 kilometrů severně od Doněcka. Město, které se původně jmenovalo Bachmut, má podle internetové encyklopedie Wikipedia asi 77.000 obyvatel.

Ministr Avakov na Facebooku také ohlásil, že policie za přispění občanských aktivistů vyčistila radnici v Mariupolu od proruských demonstrantů, kteří ji okupovali déle než týden. Operace se obešla bez obětí na životech.

"Starosta je už uvnitř (radnice). A jak jsme říkali již dříve: jinak smýšlejícím nabízíme dialog a debatu, teroristům tvrdou odpověď až zničení," zdůraznil.

Ministerstvo vnitra později upřesnilo, že "policejní hlídka si přibližně ve tři hodiny ráno všimla skupiny asi 30 lidí s pálkami, kteří vstoupili do radnice a požadovali od uchvatitelů, aby ji opustili". Mezi oběma skupinami se rozpoutala rvačka, kterou ukončil zásah policistů. Pět raněných muselo po rvačce vyhledat lékařské ošetření.

Národní garda podle agentury Interfax na Avakovův rozkaz také převzala kontrolu nad televizním a rozhlasovým vysílačem v centru Luhanska, kde proruští vzbouřenci okupují některé veřejné budovy.

Ukrajinští vojáci se podle agentury Reuters také zakopávají na nových pozicích několik kilometrů od města Slavjansk, ovládnutého separatisty.

Ukrajinské vedení ohlásila obnovení "protiteristické operace" proti proruským separatistům, odmítajícím složit zbraně a opustit veřejné budovy, jak požaduje dohoda, uzavřená v Ženevě minulý týden ministry zahraničí Ukrainy, USA, Ruska a Evropské unie.